2024. április 29. - Péter

"A magyar gazdaság a legsebezhetőbb"

Továbbra is erős világgazdasági növekedést jósol a londoni Economist Intelligence Unit (EIU). Elemzésében emelte az Egyesült Államokra adott növekedési előrejelzését is, a mostani globális tőzsdei eladási hullámot pedig rövid távú, "már esedékes" kiigazít
2007. február 28. szerda 20:00 - Hírextra
A kínai fejleményeket követő "elsöprő reakció" sokat elárul a piacok ingatag állapotáról
Ajánlat.  Az idén 4,7, jövőre 4,6, a 2011-ig terjedő előrejelzési időszak további éveiben pedig 4,3-4,4 százalékos globális növekedés várható a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági elemző és előrejelző házának világgazdasági prognózisa szerint. Ez ugyan kevésbé pezsgő, mint a 2004-2006-os időszak 4,7-5,2 százalék közötti éves ütemei, mégis az elmúlt évtizedek legjobb teljesítményei közé tartozik, és "a következő öt év legalább annyira erősnek ígérkezik, mint az elmúlt öt év".

Az EIU szerint az amerikai gazdaság növekedése jelentősen lassul; a cég az idén 2,5 százalékos GDP-bővülést vár az Egyesült Államokban a tavalyi 3,4 százalék után. Ez is azonban feljavított előrejelzés, mivel a korábbi prognózis 2,3 százalékról szólt. A londoni intézet szerint az amerikai lassulást jórészt a fogyasztói aktivitás egyik alapmércéjének számító ingatlanpiac lanyhulása okozza, mindazonáltal a magánfogyasztás továbbra is erőteljes; a tavalyi negyedik negyedévben, éves összevetésben 4,4 százalékkal nőtt.

Az EIU a szerdai londoni előrejelzés szerint ugyanakkor jelenleg 25 százalékos esélyt lát arra, hogy az amerikai gazdaság még 2007 vége előtt recesszióba fordul. Alan Greenspan, a Federal Reserve előző elnöke a hét elején Hongkongban szintén azt mondta, hogy az év végére nem zárja ki az amerikai recesszió lehetőségét. E kijelentése több elemzői vélemény szerint erősítette a Kínából kiindult, és a fejlett piacokra is átterjedt erős részvényeladási nyomást.

Az EIU szerdai jelentése az elmúlt két nap globális tőzsdei visszaeséseiről azt írta: ha a piacoknak lettek volna is kétségeik Kína növekvő gazdasági befolyásával kapcsolatban, "most már nincsenek".

Az elemzés szerint az események egy nap alatt felszínre hozták a világgazdaságot fenyegető, csaknem összes jelentősebb kockázati tényezőt: a kínai befektetési spekulációt, a feltörekvő piacok túlértékeltségét, és a dollár meredek gyengülésével kapcsolatot félelmeket.

Mindazonáltal az elmúlt egy napban semmilyen fundamentális változás nem történt a világgazdaságban, és az eladási hullám jó eséllyel rövid ideig tart. A kínai fejleményeket követő "elsöprő reakció" azonban sokat elárul a piacok ingatag állapotáról, és a volatilitási hajlam erősödésére utal. Az Economist Intelligence Unit ugyanakkor a tőzsdei visszaeséseket olyan eladási hullámnak nevezte, amelyre szerinte már "nagy szükség volt az erős nyereségekkel jellemzett eddigi időszak után".

Az elemzés szerint az európai átalakuló térségben változatlanul a magyar gazdaság a legsebezhetőbb az esetleges további feltörekvő piaci felfordulásoktól, bár az EIU megjegyzi, hogy a befektetőkről eddig leperegtek a "masszív" költségvetési és külső hiányokkal, illetve "a politikai instabilitással" kapcsolatos aggodalmak.

A cég 3,7 százalékos idei gazdasági növekedést jósolt 2007-re a balti államok nélkül számításba vett közép- és kelet-európai EU-térség egészének a tavalyi 3,2 százalék után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását