2024. május 9. - Gergely

Prodi marad, bizalmi szavazás

Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök szombaton nem fogadta el Romano Prodi kormányfő lemondását. Arra kérte őt, hogy maradjon a kormány élén. A köztársasági elnök bizalmi szavazást kért a miniszterelnök személyéről a parlamentben.
2007. február 24. szombat 12:11 - Hírextra
Giorgio Napolitano így próbálja meg megoldani a belpolitikai válságot, amelyet Prodi szerdai lemondása idézett elő. Az államfő csütörtökön és pénteken tárgyalt a parlamenti pártokkal a megoldási lehetőségekről, meggyőződött arról, hogy Prodinak megvan a támogatottsága, majd szombaton hivatalába kérte őt, tárgyalt vele, és bejelentette döntését. Prodi azt mondta a találkozó után: "Amint lehet, bizalmi szavazást szeretnék, megújult lendülettel és egyesített koalícióval."

Várhatóan más napon tartják majd a szavazást az alsóházban és más napon a szenátusban. Előreláthatólag szerdán kezdődik a bizalmi szavazás eljárása. Döntését ismertetve az államfő arra is kitért, hogy sem az előre hozott választásoknak, sem a nagykoalíciónak - amelyet Silvio Berlusconi volt miniszterelnök és más konzervatív politikusok szorgalmaztak - nem lett volna elegendő támogatása.

A legtöbb párt egyetértett abban, hogy az előre hozott választásoknak a - jelenleg a kis pártoknak kedvező - választójogi törvény módosítása nélkül nem lenne értelme - fejtette ki Napolitano.

A balközép kormánykoalíció üdvözölte az államfő döntését, hogy nem fogadta el a miniszterelnök lemondását.

A miniszterelnök azután nyújtotta be lemondását, hogy külügyminiszterének beszámolója, amelynek egyik kulcskérdése az afganisztáni olasz misszió fenntartása volt, nem kapta meg a többség jóváhagyását szerdán a szenátusban.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását