2024. május 18. - Erik, Alexandra

Abbász az izraeli katonáért lobbizik

A Hamászhoz kötődő palesztin fegyveresek fogságába esett izraeli katona szabadon bocsátására szólított fel a palesztin elnök, nem sokkal azután, hogy ismét kormányalakítási megbízást adott a Hamászhoz tartozó Iszmail Haníjének, ezúttal egy nemzeti egységk
2007. február 16. péntek 11:02 - Hírextra
"Fel kell lépnünk annak érdekében, hogy izraeli börtönökben tartott foglyaink kiszabaduljanak. De szabadon kell engedni az izraeli katonát is. (...) Követeljük szabadon bocsátását" - mondta csütörtök este Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke, a másik nagy palesztin politikai erő, a Fatah vezetője a palesztin televízióban.

"Teljes mértékben köt bennünket a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) által aláírt minden egyezmény és minden, a palesztinokat érintő nemzetközi határozat" - folytatta Abbász.

Azt is kijelentette, hogy "a tárgyalások (a békéről Izraellel) az én hatáskörömbe és a PFSZ-ébe tartoznak". (A PFSZ-en belül a Fatah a legbefolyásosabb tagszervezet.)

Az elnök végül megjegyezte: "Most első ízben új hangon szólalnak meg az amerikaiak, a végleges rendezés érdekében folytatott béketárgyalások mellett."

A radikális iszlamista Hamászt és a mérsékeltebbnek tekintett Fatahot éles hatalmi viszály állította szembe az elmúlt egy évben. Ez időnként véres belharcokba torkollott. A nemzeti egységkormány felállításától - a hatalomnak az eddig szemben álló felek közötti megosztásától - most a testvérharcok beszüntetését és a Hamász-kormányt elszigetelő nyugati bojkott beszüntetését várják a palesztinok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását