2024. április 25. - Márk

Aki nem alszik eleget, elhülyül

A kísérlet eredménye szerint azok, akik nem alusszák ki magukat tanulás előtt, durván 10 százalékkal kevesebb információra emlékeznek, mint azok, akik előző éjszaka eleget aludtak - olvasható a New Scientist nevű angol tudományos magazin internetes kiadás
2007. február 13. kedd 09:32 - Hírextra
A szakemberek szerint ez aggasztó jelenség, mivel manapság az ember átlagos alvásmennyisége egyre kevesebb. A Harvard Egyetem munkatársai megkértek 14 embert, hogy ne aludjanak éjszaka, majd másnap 150 képet mutattak meg nekik. Ezután két éjszakát rendesen végigaludtak, és újra behívták őket, de meglepetésükre nem aláírniuk kellett bizonyos papírokat, hanem 225 képből ki kellett választaniuk a két nappal korábban látott 150-et. Átlagosan a 150 kép 74 százalékát azonosították, szemben azzal a csoporttal, amelynek tagjai kialudták magukat, és 86 százalékos eredményt értek el.

Közben képalkotó eljárással figyelték a kísérleti alanyok agyát, és kiderült, hogy a hippokampusz, vagyis az agy azon része, amely az emlékezésben fő szerepet játszik, csökkent aktivitást mutatott a kialvatlanoknál. Az alvásmegvonás egyébként korábbi kísérletek során patkányoknál is a hippocampus aktivitásának csökkenését eredményezte.

Korábban már kimutatták, hogy egy kiadós éjszakai alvás után a tanulás mennyire hatékony, ám ez a kísérlet az első, amellyel azt vizsgálták, hogy a tanulás előtti alvás milyen fontos az új információk tárolásában. Ám arra a kérdésre, hogy hány óra alvás tekinthető elegendőnek tanulás előtt, egyelőre nem adtak választ a szakemberek.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását