2024. május 21. - Konstantin

Chávezt sem szereti mindenki

Több százan tüntettek kedden Caracasban az ellen, hogy a venezuelai parlament arra készül: kibővíti Hugo Chávez jogköreit, és gyakorlatilag teljhatalommal ruházza fel a dél-amerikai ország elnökét. A zajos felvonulás résztvevői kifejezték óhajukat, hogy n
2007. január 24. szerda 09:35 - Hírextra

A szocialista nézeteket valló, elszántan Egyesült Államok-ellenes Chávez marxista-leninista alapokon nyugvó államberendezkedést kíván bevezetni, és tervei megvalósítása érdekében azt igyekszik elérni, hogy a törvényhozás 18 hónapos időszakra felhatalmazást adjon neki arra: államfői rendeletekkel irányítsa az országot, vagyis gyakorlatilag a politikai-gazdasági-társadalmi élet különbözői területein az ő elképzelései érvényesüljenek.

Így államosítások egész sorát helyezte kilátásba, adóreform bevezetésére készül azzal a hivatkozással, hogy ennek a gazdag rétegek látják majd a kárát. Chávez egyik politikai példaképének a jelenleg betegeskedő Fidel Castro kubai vezetőt tartja, de Venezuela kiváló kapcsolatokat ápol Iránnal is, amelynek elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád latin-amerikai körútja során nemrégiben járt Caracasban. Látogatása alkalmával a két ország több együttműködési szerződést kötött, egyebek között az olajipar területén. Mindkét ország bővelkedik ebben a fontos energiaforrásban.

A keddi caracasi tüntetés vezérszónoka arra kérte a felvonulókat, hogy álljanak ellent Chávez önkényuralmi terveinek, és mint fogalmazott: "megvédjük a másként gondolkodásra való jogot, előbb vagy utóbb győzni forgunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását