2024. június 18. - Arnold, Levente

Új magyar szobor Erdélyben

Csutak Vilmos, a Székely Mikó Kollégium és a Székely Nemzeti Múzeum egykori igazgatójának egész alakos szobrát avatták fel halálának 75. évfordulóján Sepsiszentgyörgyön.
2011. november 21. hétfő 11:24 - HírExtra
A Székely Mikó Kollégium főbejáratánál elhelyezett alkotást, Petrovits István szobrászművész munkáját Sántha Csaba szovátai szobrász és öntőmester műhelyében öntötték.

A szobor a Székely Mikó Kollégium Alapítványa kezdeményezésére, a sepsiszentgyörgyi és a Kovászna megyei önkormányzat támogatásával valósult meg - írja a szombati szoboravatóról a Krónika című romániai napilap hétfői számában.

Az alkotást Antal Árpád polgármester és Keresztes László, a kollégium nyugalmazott igazgatóhelyettese, az alapítvány titkára leplezte le, és Incze Sándor nyugalmazott református lelkipásztor, az alapítvány elnöke áldotta meg.

A szoboravatón részt vett Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, aki köszöntőbeszédében elmondta: Csutak Vilmos 1878–1936 között élt, a legjelesebb transzszilván hagyományokat képviselte, olyan időszakban, amikor sokan megtorpantak, nem bíztak abban, hogy az első világháború és a trianoni döntés után érdemes Sepsiszentgyörgyön élni és építkezni.

Csutak Vilmos olyan pedagógus, kutató, múzeumigazgató volt, aki minden cselekedetével a hitet, a reményt táplálta az itthon maradt székely emberekben, mozgalmat indított, közösséget épített, intézményt fejlesztett, és jelenleg is példát mutat, hiszen a közösség intézményeit most is meg kell védeni, és tovább kell építeni - hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke arra is emlékeztetett, hogy a Székely Mikó Kollégiumot peres úton próbálják visszaállamosítani, tehát azt újra meg kell védeni.

Keresztes László nyugalmazott aligazgató beszédében felidézte Csutak Vilmos életútját. Hangsúlyozta, hogy a nagy előd eszményképe lehet minden diáknak, tanárnak és az egész nemzetközösségnek.

A szoboravatást Csutak Vilmosról tartott tudományos ülésszak előzte meg Sepsiszentgyörgyön.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását