2024. június 1. - Tünde

A dzsessz szörnyetegei az A38-on

Jönnek a rózsaszínű Freudok, a dzsessz szörnyetegei! A poszt-bebop, poszt-rock, poszt-punk, electro-jazz műfajok között könnyedén lavírozó gdanski formáció japán turnéja után, szeptember 30-án az A38-on ad koncertet.
2011. szeptember 21. szerda 18:16 - HírExtra
A gdanski Pink Freud azon zenekarok közé tartozik, amelyek már önmagában zseniális névválasztásukkal is azonnal felhívják magukra a figyelmet. És ha a jó név mellé még nagyszerű muzsika is társul, akkor szinte kész is a karrier: a Pink Freud nem véletlenül lett Lengyelország legnépszerűbb dzsessz-zenekara.

A kilencvenes évek végén eredetileg trióként alakult, mára – számos tagcsere után – kvartetté bővült együttes sikerét mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy második lemezét már a multi Universal Music jelentette meg, és a 2003-as Sorry Music Polska a lengyel dzsessz egyik legnagyobb nemzetközi dobása lett.

A Pink Freud – legutóbbi albumának címével élve – igazi „dzsessz-szörny”: minden műfaji határt leromboló poszt-bebop, poszt-rock, poszt-punk zenéje kiméraként mindent magába olvaszt. Egy Pink Freud lemez maga a műfaji őrület: hagyományos, behízelgő szving-részletet brutális erejű drum and bass betét szakít meg, onnan kegyetlen Hendrixes hangzásokkal riogat, hogy az egész egy elektronikus ambient-tájképben nyugodjon le. Egyszerre improvizatív és a legapróbb részletig kiszámított, akusztikus és elektronikus, poposan slágeres és free-jazzesen elborult.

Súlyos zajzene váltakozik rafinált diszkóval vagy éppen klasszikus zeneszerzők megidézésével: a Pink Freud ama dekonstruktivista korszak jellegzetes és kimagasló képviselője, amelyben minden egymás mellé helyezhető, „minden működik”. Ugyanakkor a lengyel kvartett mégsem értékteleníti el a különböző elemeket, inkább felerősíti titkos, rejtett összefüggéseiket, így adva folyamatosan új és új élményt a hallgatónak-nézőnek.

A zenekar tagjai

Wojtek Mazolewski: basszusgitár
Adam Milwiw Baron: trombita
Tomek Duda: szaxofon
Rafak Kimcyuk: dob, ütőhangszerek

Lemezek
Monster of Jazz, 2010
Punk Freud, 2009
Jazz Fajny Jest, 2005
Sorry Music Polska, 2003
Zawijasy, 2001
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását