2024. június 2. - Kármen, Anita

A Jobbik szigorítana a különadókon

A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerdán benyújtotta az Országgyűlésnek a 98 százalékos különadóról szóló törvények módosító javaslatát, amelynek értelmében az országgyűlési képviselőkre is vonatkozna a szabályozás.
2011. április 6. szerda 15:22 - HírExtra
Ezt az előterjesztő Volner János jelentette be  Budapesten. A törvénymódosításra a Jobbik szerint azért van szükség, mert kedden kiderült: az Országgyűlés Hivatala szerint a honatyákat - az alkotmány, az országgyűlési képviselők jogállásáról, illetve az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény alapján - nem érinti a különadó-fizetési kötelezettség, illetve maga az Országgyűlés sem tekinthető különadóval kapcsolatban érintett szervezetnek.

Ezzel kapcsolatban Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke kedden úgy nyilatkozott: pártja szerint a parlamenti képviselőkre is vonatkozik a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról szóló jogszabály, de ha az Országgyűlés Hivatala ezzel ellentétesen értelmezi a törvény passzusait, akkor a kormánypárt módosító indítványt nyújt be annak érdekében, hogy a képviselőkre is vonatkozzon a különadó.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI megkeresésére szerdán elmondta, hogy öt 2010-ben a parlamentből kikerült képviselő: Béki Gabriella, Gusztos Péter, Kóka János és Világosi Gábor volt SZDSZ-es képviselő, valamint a szocialista Podolák György kapott a 3,5 milliós határt meghaladó összegű végkielégítést.

Tájékoztatása szerint Béki Gabriella bruttó 4,17, Gusztos Péter 3,75, Kóka János 4,31, Podolák György 4,03, Világosi Gábor pedig 4,86 millió forintot kapott. Volner János szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: álláspontjuk szerint ha a politika áldozatvállalást vár el az emberektől, és "azt széles körben rákényszeríti a társadalomra," akkor a politikának is élen kell járnia ebben az áldozatvállalásban. "Úgy erkölcsös és úgy etikus, hogy a politikai élet szereplői ugyanúgy megfizetik a 98 százalékos különadót, mint ahogyan elvárják az orvosoktól, tanároktól és egyéb közszférában dolgozó, majd onnan távozó munkavállalóktól" - tette hozzá a jobbikos képviselő.

Az MTI kérdésére Volner János hangsúlyozta: arra kérik a Fideszt, hogy "tanúsítson bölcsességet, tartsa magát korábbi ígéretéhez" és támogassák a Jobbik törvényjavaslatát, ne nyújtsanak be saját módosító indítványt. Az ellenzéki politikus hozzátette: "a nemzeti együttműködés jegyében egyébként is szerencsés lenne, ha a kormány egyeztetne az ellenzékkel, mert így elkerülhetőek lennének a kormányzati törvényalkotást övező kínos bakik."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását