2024. június 3. - Klotild

Másodfokú készültség a Krasznán

Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a Krasznán; az árhullám várhatóan rövid időn belül levonul a folyón - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese.
2010. december 6. hétfő 10:23 - HírExtra
A magasabb riasztási szintet a romániai vízgyűjtőn leesett, jelentősebb mennyiségű csapadék miatt rendelte el a vízügyi szervezet a Kraszna hazai szakaszán - mondta Kató Sándor.
Tájékoztatása szerint másodfokot meghaladó szintek mellett már levonulóban van az árhullám; a határszelvényben Ágerdőmajornál csökken a folyó vízszintje, Kocsordnál viszont még áradás tapasztalható.

A csapadékos időjárás miatt a térség más folyóin több kisebb árhullám vonult le. A Tiszán emiatt sehol sem kellett elrendelni a készültséget, bár a folyó alsó szakaszán, Tiszabercel közelében volt nagyobb vízállás. A Túron és a Szamoson jelentősebb vízszintemelkedést nem tapasztaltak a szakemberek.

Kató Sándor a belvízi helyzet kapcsán elmondta, hogy még mindig csaknem 18 ezer hektár az elöntött terület nagysága a megyében. A vízügyi igazgatóság hat szakaszon tart fenn elsőfokú, illetve másodfokú belvízvédelmi készültséget, az érintett térségekben összesen tizenkét szivattyútelep dolgozik a mentesítésen.

Összesen tizenkét önkormányzat védekezik a belvíz ellen valamilyen készültségi fok fenntartása mellett. A belvíz Ibrányban, Dombrádon, Demecserben, Kállósemjénben, Hodászon, Urán, Csengerújfalun, Csengerben, Nagyecseden, Tyukodon és Újfehértón okoz problémákat - ismertette Kató Sándor.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban átlagosan hatvan milliméter csapadék várható a térségben, ami az árvíz- és a belvízvédelmi helyzet romlását okozhatja - tette hozzá a szakember.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását