2024. május 3. - Tímea, Irma

Pörzse Sándor kérdése a Fideszes szavazókhoz

Pörzse Sándor, a Jobbik képviselője elnézést kért a Parlamentben tett sértő kijelentéséért. Rákérdeztünk a kínos intermezzót kiváltó okokra.
2010. november 9. kedd 18:10 - Győry S. József
Mesterházy Attila felszólalásában elárulta, hogy Bárándy Gergely MSZP-s képviselő felszólalása alatt magát elragadtatva „szarháziak vagytok” jelzővel illette a szocialista frakciót: kijelentésért bocsánatot kért, ám emiatt a házbizottság rendkívüli ülést kezdeményezett. Szükségesnek érzi mindezt?

Pörzse Sándor
Pörzse Sándor (Budapest, 1959.) újságíró, televíziós műsorvezető. A Barikád magazin főszerkesztője, a Magyar Gárda egyik alapító tagja, valamint a Jobbik egyéni képviselőjelöltje és a párt kampányának egyik fő arca volt a 2010-es választásokon, országgyűlési képviselő.
Megszokhattuk, hogy a szocialisták gyakran, hasonló módszerekhez folyamodnak. A hétfői eset kapcsán mi is megtehettük volna ugyanezt, hiszen többször, gyakran nyomdafestéket nem tűrő jelzőkkel illettek minket. Annyi a különbség, hogy mi nem nyomunk ügyrend gombot, Mesterházy Attila pedig ezt annak ellenére megtette, hogy nem bekiabáltam, hanem a háta mögé fordulva közöltem mindezt az egyik képviselővel.

Ennek ellenére szeretném leszögezni, hogy a Ház szelleméhez nem illik az effajta kifejezés, éppen ezért már a tegnapi nap folyamán elnézést kértem azoktól, akiket megsértettem. Tartalmát tekintve amúgyis sokkal lesújtóbb róluk a véleményem, de ez egy másik kérdés.

A bekiabálás alatt Bárándy képviselő Vona Gábor kijelentésére reagált, miszerint egyesek a "holokauszt-ipar" részeként igazságtalanul antiszemitizmussal vádolják pártját. Kik ezek a csoportok és mit akarnak?

Ez a jelenség az egész világon elterjedt dolog. Nem hiszem, hogy a holokauszt-ipar kifejezés önmagában gyűlöletbeszédnek számítana. Bárándy Gergely kijelentésében nem kevés feltételes mód volt, hiszen jogász létére tudja, hogy miként kell bánni a kifejezésekkel. A kijelentés kiválóan bizonyította azt, hogy MSZP a Jobbik Magyarországért Mozgalmat megpróbálja összemosni egy jelenséggel, anélkül, hogy megvizsgálná a valóságtartalmát.

A balliberális értelmiség prominens képviselői nem a lényegről beszélnek, hanem arról, amit a megnyilvánulás minőségéről gondolnak: innen az antiszemitizmus.

Nehezen lehet arra barátságosan reagálni, amit Simon Peresz kijelentett. (Az izraeli miniszterelnök egy korábbi nyilatkozatában egyértelműen kijelentette, hogy felvásárolja Magyarországot – szerk.)

Öt-hat szocialista képviselő izraeli zászlóval a kitűzőjében jelent meg a parlament első ülésén. Ez a tény szerintem több mint furcsa. Ez volt az összeszólalkozás tárgya, amit Mesterházy Attila az ügyrendi gomb megnyomásával rendezett le.

Az MSZP a házbizottság ülésén egy nyilatkozattervezetet is a testület elé terjesztett, amelyben azt szerették volna leszögezni, hogy a parlamenti pártok elutasítják az egyetemes emberi jogokat, a nemzeti érdeket és a nemzetek közötti együttműködést sértő kezdeményezéseket. A kezdeményezést csak az LMP tudta feltételesen elfogadni. Meglátása szerint miért történt, vagyis miért nem történt meg mindez?


Nem voltam jelen az ülésen, ám ez a tipikus demagógia. Röhej, hogy az MSZP áll ki az emberi jogokért akkor, amikor négy éven keresztül szabályszerű terrort vezettek be azokkal az emberekkel szemben, akik a saját alkotmányos jogaik érdekében kimentek az utcára tűntetni. Amit csinálnak az vicces, kicsit olyan, mint amikor a hóhér elhatárolódik a gyilkosoktól.

Az eset az Európai Unió és Izrael gazdasági társulásáról szóló vita alatt történt. Mit nyerne és mit veszítene hazánk egy esetleges társulás következtében?


Arra, hogy mit nyerne, nem igen tudok válaszolni. Arra, hogy mit veszítene, Simon Peresz kijelentéséből egyértelműen kiolvasható. A Jobbik szavazói - és nem csak a mi szavazóink - attól tartanak, hogy hazánk területén egyfajta szálláscsinálás folyik Izrael azon állampolgárai számára, akiknek már nem biztonságos az ország. A magyar állampolgárok nem szeretnék azt, hogy a közbeszédet, a politikát más ország állampolgárai irányítsák. Hangsúlyozni szeretném, ha egy másik ország államfője tett volna hasonló kijelentést, akkor arra lennénk kihegyezve.

Miért pont Magyarország?

Mindennek történelmi okai is lehetnek, de ezt Simon Peresztől kellene megkérdezni. Hazánk zsidósága a legelnézőbb és legbefogadóbb az izraeliekkel szemben, toronymagasan kilógva az európai zsidóságból is.

Véleménye szerint az országgyűlés mennyiben támogatja a Jobbik frakció ötleteit, kezdeményezéseit?


Semennyire sem. A szavazáson nagyon jól lehetett látni mindezt. A fideszes képviselők rettentően szégyellték magukat, nagy csöndben végighallgatták a felszólalásainkat, majd egy „igen” gombot nyomtak. A lelkiismeretük és nem a párt utasításai szerint kellene szavazniuk, de erre csak elvétve, gyakorlatilag nullához közelítve van példa. Szívesen megkérdezném a fideszes szavazókat, minderről mi a véleményük.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását