2024. június 10. - Margit, Gréta

Elhunyt Rudolf Barsaj

Svájci otthonában kedden elhunyt Rudolf Barsaj karmester, brácsaművész. A világhírű orosz születésű muzsikust 86 éves korában érte a halál - közölte a művész londoni menedzsere.
2010. november 4. csütörtök 16:17 - HírExtra
Bár Barsajt az utóbbi évben fájdalmak gyötörték, mégis dolgozott, mert mindenképpen be akarta fejezni Johann Sebastian Bach A fúga művészete című ciklusának zenekari átiratát.

Rudolf Barsaj a krasznodari körzetben született 1924-ben. A moszkvai konzervatóriumban tanult, olyan neves kollégákkal együtt lépett pódiumra, mint Szvjatoszlav Richter, David Ojsztrah, Msztyiszlav Rosztropoviccsal és Leonyid Kogannal trióban játszott, majd egyik alapítója volt a híres Borodin Quartetnek, amelyben 1953-ig muzsikált.

A nemzetközi zenei életben kulcsszerepet játszó Moszkvai Kamarazenekart 1955-ben hozta létre.

Barátja, Dmitrij Sosztakovics halála után hagyta el a Szovjetuniót, ezután Bécs, London, Párizs legjobb zenekarait vezényelte. Neki köszönhető, hogy Sosztakovics szimfonikus alkotásai az európai koncertélet integráns részévé váltak. Utoljára 2000-ben vezényelt, Mahler X. szimfóniáját.

Rudolf Barsaj többször járt Budapesten, fellépett a Budapesti Fesztiválzenekarral és 2000-ben karmesterkurzust is tartott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását