2024. június 2. - Kármen, Anita

Startol a Kóstolófesztivál

Kóstolófesztivált rendeznek Őszy-Tóth Gábriel Így főznek a borászok című könyve alapján a borászok részvételével október 29-én és 30-án a Symbol Budapestben.
2010. október 12. kedd 17:47 - HírExtra
Nyolcvanegy híres magyar borász megy el a fesztiválra, találkozik a közönséggel, és a nagy kóstoláson bemutatja kedvenc ételét és az étekhez ajánlott borát - hangzott el az első ilyen jellegű fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón kedden.

Őszy-Tóth Gábriel, a könyv szerzője feleségével, Balla Ibolya zongoraművésszel elhatározta, hogy folytatja az Így főz... sorozatot, amelynek első kötete, az Így főz a Tisztelt Ház 2001-ben jelent meg és 100 parlamenti képviselő mesélt benne gasztronómiai élményeiről. A házaspár egy évig járta az ország vezető borászatait, sok ezer kilométert tett meg, 130 borászt keresett föl, 600 féle bort kóstolt meg, és közben beszélgetett az illető borásszal munkájáról, a természet szeretetéről, a bor üzenetéről, mellette az ételekről és a hozzájuk való borokról.

Ahogy a szerző kifejtette, a borászok pozitív gondolkodású emberek, és távlatot látnak a borkészítésben. A könyvet azzal a céllal írta meg, hogy népszerűsítse a kitűnő magyar borászokat, a borfogyasztást és azt az étkezési kultúrát, amely Franciaországban és Olaszországban már régóta él és virágzik.

A borászok között van, aki csak virtuális szakács, mások pedig szeretnek főzni. Bock József, a neves villányi borász az előzőkhöz tartozik, de kedvenc ételét, a steaket éttermének séfje elkészíti neki. Az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az elmúlt 20 évben nagyon sokat tanultak a borkészítésben, mára világossá vált mindenki számára a szakmában, hogy csak a minőséggel lehet továbbjutni, mert nagyok az elvárások.

"A bor közel van a természethez, és benne járunk a borban, vagyis az egyéniségünk, a jellemünk benne van, mert a szomszéd borász szinte ugyanazon a talajon műveli ugyanazt a szőlőt, mint én, mégis más ízű, zamatú bort készít, és mindegyik bornak megvan a maga tábora" - hangsúlyozta.

Lőrincz György egri borász 2009-ben az Év borásza lett. Az MTI kérdésére közölte, hogy neve előtt a dr jelzés bordoktort jelent, mert a Kertészeti Egyetemen doktorált borkészítésből. Szeret főzni, ünnepeken az ő étkei kerülnek a család asztalára, és ő választja ki a megfelelő bort is az ételekhez, mert ezzel is neveli családját, barátait az ízek harmóniájának élvezetére. Örül annak, hogy egyre népszerűbbek a jó borok, egyetemeken borklubok működnek, és sok olyan étterem is van már, ahol az ételhez megfelelő bort ajánlanak.

Őszy-Tóth Gábriel, a Kóstolófesztivál szervezője elmondta még, hogy a könyv megjelenésével felesége elindította a borászok között az ínyenckrém versenyt, hogy a bórkóstolóknál legyen valami harapnivaló - a győztest a fesztiválon hirdetik ki. Zene is lesz a kóstolón, a borászokból összeállt Vivat Bacchus kórus bordalokat énekel. Ez a könyv mellékleteként CD-n is meghallgatható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását