2024. június 2. - Kármen, Anita

Nemsokára hangos lesz a Louvre Múzeum koncertterme

Novemberben kezdődik a párizsi Louvre Múzeum koncerttermének 2010-2011-es koncertprogramja, amelynek keretében koncerteket rendeznek, operafilmeket vetítenek; a programot Patrice Chéreau francia rendező állította össze.
2010. október 5. kedd 20:47 - HírExtra
A Louvre vendégkurátori posztját minden évben más tölti be, tavaly Umberto Eco olasz író volt, idén Patrice Chéreau-t, a már számos izgalmas operaelőadást jegyző neves film- és színházi rendezőt kérték fel a csaknem félezer személyes koncertterem, az auditórium zenei és színházi műsorának összeállítására.

Henry Loyrette, a Louvre elnöke a keddi párizsi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Chéreau Arcok és testek témájú sorozata a színház, a tánc, a film, az irodalom, a zene egységében fogant.
Chéreau valóban különleges estéket ígér: november elején Daniel Barenboim vezényletével fellép az általa alapított West Eastern Divan Orchestra, amelyben különböző nemzetiségű, spanyol, izraeli és palesztin fiatalok muzsikálnak együtt. Ők Alban Berg kamarakoncertjével egy estén adják elő Stravinsky A katona története című darabját.

Decemberben Viktoria Mullova, a fiatal és már komoly hírnevet szerzett hegedűs Bach-műveket játszik. Waltraud Meier Wagner Wesendonck dalok című ciklusát énekli; a program érdekessége, hogy Chéreau szcenírozza a koncertet. Mendelssohn és Schumann kompozíciói mellett Beethoven, Janácek és Sosztakovics alkotásai is elhangzanak a sorozatban.
Lesz olyan, hogy Lars Vogt (zongora), Christian Tetzlaff (hegedű) és Tanja Tetzlaff (cselló) hármasa Brahms és Dvorák triókat játszik. A hegedűművész Budapesten is ismert, több koncerten lépett fel a Budapesti Fesztiválzenekarral.

A Louvre-ban az új szezonban öt operafilmet is bemutatnak, három közülük Gluckot, az opera reformert és munkásságát állítja fókuszba: az Orfeusz és Euridikét Harry Kupfer rendezésében, Alan Curtis Armidáját és Bob Wilson Alcestéjét. A filmeket Olivier Rouviére zenetörténész vezeti be.

Felidézik - felvételről - Patrice Chéreau legemlékezetesebb rendezéseit, például azt a Lulut, amelyet Pierre Boulez-val vittek színre, vagy A Niebelungok gyűrűje című Wagner-tetralógiát, amely korábban (1976) a Bayreuthi Ünnepi Játékok jelentős eseménye volt.
Az iszlám zenéjével áprilisban két estén foglalkoznak, és mint szokás, lesznek családi programok is az évadban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását