2024. június 14. - Vazul

Két helyen lesz szükség időközi választásra

Két egyéni választókerületi képviselői helyért várhatóan időközi választást kell tartani, mert a vasárnapi szavazás eredményeként "döntetlen", azaz szavazategyenlőség alakult ki.
2010. október 5. kedd 13:48 - HírExtra
A szavazóköri jegyzőkönyvek száz százalékának feldolgozása alapján időközi egyéni választókerületi voksolást kell majd tartani a főváros XX. kerületének 12. számú egyéni választókerületében, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértó 3. számú egyéni választókerületében.

Az időközi választást akkor kell megtartani, ha a mostani "döntetlen" eredményt - jogorvoslat esetén - nem változtatja meg a területi választási bizottság, illetve végső soron az illetékes megyei vagy a fővárosi bíróság.

A tízezernél nagyobb lélekszámú településeken vegyes választási rendszerben választják a képviselőket: a választók az egyéni választókerületek jelöltjeire szavaznak, és az egyéni választókerületekben mandátumot nem eredményező, úgynevezett töredékszavazatok alapján kompenzációs mandátumokat osztanak szét a jelölőszervezetek között, a kapott szavazatok arányában. Ha az egyéni választókerületben a legtöbb szavazatot két vagy több jelölt egyenlő számú szavazattal érte el, időközi választást kell kitűzni.

Az időközi választást az ok felmerülésétől (vagyis a vasárnapi eredménytelen választástól) számított 30 napon belül az illetékes választási bizottságnak kell kitűznie, a mandátum megüresedésétől számított négy hónapon belüli időpontra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását