2024. április 27. - Zita

Szanyi Tibor szerint Hunvaldot is megválasztanák

A szocialista politikus szerint a kopogtató cédula gyűjtés számadatai optimizmusra adnak okot. Hozzátette: Horváth Csaba ugyanakkora esélyekkel indul, mint Tarlós István. Szanyi Tibort kérdeztük.
2010. szeptember 21. kedd 13:49 - Forján-Vass Máté
Egy meglepő cikk jelent meg a sajtóban „Az MSZP már beárazta a választások végeredményét” címmel. A fővárosról szól az esélylatolgatás, ahol szerintük a Fidesz fog nyerni majdnem mindenhol.

Kinek az ellensúlya?
Az MSZP hirtelen hangnemet váltott. Eddig minden eszközt megragadtak, hogy ne egy Fideszes nyerjen egy adott körzetben. Most már egyértelmű győzelmi szándékkal indulnak.

Azonban az alap továbbra is a Fidesz ellensúlyának lenni. Ebben a vetületben érdekes lehet, hogy a IX. kerületben továbbra is vállalja-e az MSZP a megmérettetést. A kerületben ugyanis nem egy Fideszes számít esélyesnek, hanem a korábban szdsz-es, ma már független Gegesy Ferenc. Az MSZP valószínűleg inkább tőle vesz el szavazatokat, mint a Fidesztől. Kérdés, nem kaparják-e ki a gesztenyét a fideszesnek?
Ez így egy hülyeség. Értem ezeket a provokatív megjegyzéseket, de ez vicc. Gyakorlatilag több fővárosi kerültben is győzelmet várunk. Például Angyalföldön, Újbudán vagy Verók Istvántól a hatodik kerületben.

Szerintem a mi kampánystratégiánk az emberek meggyőzésére jó volt arra, hogy meglepetéseket okozzunk. A Fidesz felülről irányítja a kampányát, mi viszont a jelöltek személyén keresztül győzzük meg az embereket. Mi a társadalmi bázisunkat akartuk erősíteni: a tavasszal otthon maradt baloldali szavazókat próbáljuk most rávenni, hogy menjenek el szavazni.

A Fidesz a tavaszi ambíciókhoz képest csak 1,4 millió kopogtató cédulát gyűjtött össze, mi hoztuk az egy milliót. Ezek az adatok engem meggyőztek arról, hogy utolértük a Fideszt, és nem gondolom, azt, hogy továbbra is áll a jobboldal fölénye. Amíg a fővárosban össze tudtunk gyűjteni Horváth Csabának százezer cédulát, addig Tarlós Istvánnak csak száznegyvenezer jött össze. Ezek után úgy gondolom, hogy nem lefutott a főpolgármester választás.

Mire számít az MSZP azokban a kerületekben, ahol kellemetlenségek érték a pártot? Gondolok itt Hunvald Györgyre és Verók Istvánra.

Verók Istvánt biztos, hogy meg fogják választani, és szerintem Hunvald Györgyöt is megválasztanák, ha szabadlábon lenne.

Mire számítanak Hunvald György helyén?

Ott Kispál Tibor a jelöltünk. Rutinos az önkormányzati ügyek terén. Volt képviselő és alpolgármester is. Helyileg sikeresen kampányolt, csak sajnos a tavasszal őt is elvitte a narancssárga veszedelem. De most komoly esélyeket adok neki.

Mit lesz ott, ahol érzik, hogy egyedül nem megy? Lesz összefogás, mondjuk a kilencedik kerületben?

A kilencedik kerületben nem. Ott Pál Tibor a jelöltünk, és úgy gondolom, hogy neki jó esélye van nyerni, mert nem kell többséget szereznie, csak a legtöbb szavazatot.

Máshol viszont vannak ilyen helyek. Azzal, hogy beszűkítette a kisebb szervezetek indulási lehetőségét a Fidesz, azzal hol lazább, hol szorosabb együttműködés alakult mellettünk a baloldalon. Jelentkeztek civil szervezetek, sőt szakszervezetek is, amelyek azt mondták, hogy a tagságukat a szocialistákra való szavazásra fogják buzdítani.

Előfordulhat, hogy az lmp-s politikusokkal is együttműködnek?

Egy-egy ügy esetén előfordulhat, hogy együttműködünk lmp-s politikusokkal. Politikai típusú együttműködés nincsen a két párt között.

Nem is lesz?

Az MSZP meggyőződött arról, hogy az LMP a Fidesz egyik csatlós pártja, és mi nem szeretnénk együttműködni fideszes csatlósokkal.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását