2024. június 16. - Jusztin

Orbán: még hiányzik a hab a tortáról

Idénre 3,8, jövőre pedig 3 százalékos GDP arányos államháztartási hiányról beszélt Orbán Viktor az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, hétfőn, napirend előtt.
2010. szeptember 13. hétfő 15:26 - HírExtra
Orbán Viktor Kormányzati teendők címmel elmondott beszédében úgy fogalmazott, az idén 3,8 százalékkal "nyújtózkodhatunk" tovább, mint a takarónk ér. A kormányfő jövőre sem "javasolt" 3 százalékosnál nagyobb nyújtózkodást.

Aláhúzta, erős magyar gazdaságot kell építeni, erre kell ez erőik nagy részét összpontosítani, és e területen van szükség leginkább elegendő időre, hogy a munka gyümölcse is megmutatkozzon.

"A spekulációra, eladósodásra és megszorításokra épülő gazdasági rendszer helyett értékteremtésre, munkahelyek létesítésére és pénzügyi felelősségre épülő gazdasági rendszert építünk" - fogalmazott, hozzátéve, nem folytatható az elődök gazdaságpolitikája, amely az ország eladósodásához vezetett.

Úgy vélekedett, "az emberi fajra jellemző bizakodáson és derűlátáson túl semmi ésszerű okunk" nincs azt hinni, a világgazdaság kilábalt a válságból. Ellenkezőleg - folytatta -, akkor járunk el a józan ész szabályainak megfelelően, ha a visszaesés lehetőségét sem zárjuk ki.

Ennek tudatában kell a nemzeti valuták, köztük a forint árfolyam-ingadozására is számítani - mondta.

Köszönetet mondott az embereknek a józanságukért, hiszen évek óta küszködnek nyomasztó gondokkal, "ők itták és ők isszák a levét az elmúlt évek sikertelen kormányzásának", szerinte mégis van bennük elegendő türelem és támogatás, nem gondolják, egy csapásra minden jóra fordulhat. Kifejtette, ma se csodavárást, se illúziókergetést, se délibábos álmodozást nem tapasztal, hanem józan derűlátást, mértéktartó reménykedést, reális, életszerű elvárásokat lát.

Úgy véli, ma mindenki tudja, "nyolc év lejtmenet után némi időre van szükség, hogy visszakapaszkodjunk a süllyedés előtti állapotba, és ahhoz is idő kell, hogy onnan aztán feljebb léphessünk".

Szerinte a jelenlegi Ház elmondhatja magáról, ez a cselekvés parlamentje, az elmúlt húsz év legdolgosabb és legelszántabb Országgyűlése.

A kormány nyári munkájának velejét az adta, hogy a rengeteg elfogadott törvényt - szám szerint ötvenötöt - útjára segítse, végrehajtsa. Nem csak a meghozott törvények száma, de azok súlya, jelentősége is fontos; ez az igazi siker: "nemcsak sok változást vittünk véghez, hanem olyan változásokat is", amely másoknak hosszú éveken keresztül nem sikerült - hangsúlyozta.

"Évtizedes tabukat döntöttünk le, és ezzel megkezdtük Magyarország talpraállítását". A nyár végére most már jól látható, az ország ma már másképpen működik, mint korábban - tette hozzá. A kormányfő természetesnek veszi, hogy "a régi rend hívei" nem osztoznak az "új rend" iránti elkötelezettségükben és lelkesedésükben, hiszen ők "a régi rendet" védik, azt, amelynek mélyreható megváltoztatásáról döntöttek a magyar választók.

Az utolsó, július 22-i parlamenti ülés óta eltelt 53 nap eredményeit sorolva példaként említette: átvállalta a kormány a televíziók üzemben tartási díját, patikalapítási stop lépett életbe, elismerték az adórendszeren kívüli kereset intézményét, megszűnt a jelzálogalapú hitelezés az ingatlanokra, illetékmentes az egyenes ági rokonok között az öröklés és ajándékozás; a társasági nyereségadó 10 százalékra csökkent, megnyitották az előző kormány által bezárt első kispostát.

Ötvenmillió forintig kiterjesztették a Széchenyi beruházási hitelt, életbe lépett a termőföld védelmét szolgáló törvény, megkezdte működését a Terrorelhárítási Központ, és életbe lépett a 2 millió forintos havi bérplafon a költségvetési szférában.

Kiemelte, a kormány új nemzetpolitikai rendszert épít.

Az új politikai rendszer építésének elemei közé sorolta a kisebb parlamentet, a kisebb önkormányzatokat, az állami vezetők fizetésének mérséklését, az "abszurd" végkielégítések rendszerének felszámolását, és azt, hogy lehetetlenné tették a titkosszolgálatok politikai célú felhasználását.

Az új szociális rendszerrel kapcsolatban Orbán Viktor közölte, kilakoltatás nem lesz Magyarországon a moratórium lejárta után sem, a háztartások rezsiköltségét pedig kordában fogják tartani. Megjegyezte, a fogyatékkal élőknek visszaadják azt, amit az előző kormányok elvettek tőlük, és megállapodást kötnek velük, ez még egyszer nem fordulhat elő.

Szólt arról is, fontos a nemzetközi piacok mozgásához történő alkalmazkodás, de az elmúlt 100 napban szerinte bebizonyították, ez nem lehet elsődleges megoldás, s végképp nem lehet cél; az igazodás és az alkalmazkodás szükséges, de a világgazdaság csak egy "súlyosan figyelembe veendő" körülmény. "Ezért a saját erőforrásainkon keresztül is kísérletet teszünk a magyar gazdaság versenyhelyzetének javítására."

A közbiztonsággal összefüggésben kiemelte, a bűnösök és a bűnözők mentegetése szociális helyzet vagy származás alapján elfogadhatatlan. Mindenkit megillet a védelem joga, az ennek garantálásához szükséges eszközök kizárólag az állam kezében lehetnek, ezért megerősítik a rendőrséget, céljuk pedig az, hogy Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa legyen - mondta.

"Az elmúlt 53 napban, mióta nem láttuk egymást, Magyarország nagyot lépett előre. (...) Sikeresen leraktuk az alapokat, ezzel Magyarország visszaszerezte a reményt, de még nagyon messze vagyunk attól, ahova szeretnénk eljutni. Most jön a java, most jön az igazán nagy vállalkozás. Az új alapokra támaszkodva fel kell emelnünk, és talpra kell állítanunk Magyarországot" - összegezte Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy ehhez összefogásra van szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását