2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Megvilágosodott a pécsi szocialisták egy része

„Nemzeti Demokraták Pécs” névvel alapítottak egyesületet volt MSZP-s politikusok. Joó László, az egyesület elnöke válaszolt kérdéseinkre.
2010. szeptember 5. vasárnap 17:54 - Tóbiás Gábor
Megszerezték a szükséges ajánlószelvényeket ahhoz, hogy induljanak a választásokon?

Valamennyire igen.

Ezt hogyan értsem?

Egyelőre nem mondok többet erről, de biztosan indulni fogunk a választásokon.

Miről szól a „Nemzeti Demokraták Pécs” nevű egyesület?

Ez egy olyan jellegű kezdeményezés, amely a Nemzeti Demokrata Összefogás Mozgalom keretében született. Tehát amit Komáromi István elindított a múlt évben, annak ez egy konkrét megjelenési formája egy egyesület alakjában. Szeretnénk, hogy a támogatásunkkal más megyeszékhelyeken is alakuljon egy ilyen hasonló nevű egyesület. Azért is konstruáltuk úgy, hogy „Nemzeti Demokraták Pécs”, mert ebben a formában ez bővíthető. Például Nemzeti Demokraták Szeged, vagy Nyíregyháza stb.

Lehet az országos politikán kívül is politizálni. Ez a Mozgalom, és a mi egyesületünk deklarálta, hogy nem kíván országgyűlési választásokon indulni, hanem csak a helyi választáson és a lokálpatriótákat szeretnénk mozgósítani, a Mozgalomba beintegrálni.

A baloldalból kiábrándult embereknek is szeretnénk alternatívát nyújtani. Olyanoknak, akik hozzánk hasonlóan nem látnak nagy jövőt az MSZP jelenlegi működésében. Mi, akik valamikor még az MSZP berkeiben politizáltunk, arra a végleges következtetésre jutottunk, hogy ennek nincs jövője, lejárt az ideje. Az a rendszer nem reformálható. Tehát most valami egész mást szeretnénk, ezért szerepel a nevünkben a „nemzeti” szó.

Van már máshol is ilyen kezdeményezés, vagy még csak Pécsett?

Ez még nagyon új dolog. Tavaly kezdődött a Mozgalom, idén alakult az első egyesület. Azt reméljük, hogy ha indulunk a választáson, akkor majd felfigyelnek arra, hogy ez egy normális kezdeményezés és nem valami politikai trükk.

Támogatják Páva Zsoltot?

Mi nem támogatjuk Páva Zsoltot, nem támogatunk senkit. Demokraták vagyunk, ebből kifolyólag mi messzemenőkig tiszteletben tartjuk azt a közelmúltban zajlott választást, ahol ő kétharmados győzelmet aratott. Az a demokratizmus lényege, hogy el kell fogadni azt, hogy a kétharmad úgy döntött, ő megfelelő polgármester. Nem látjuk semmi realitását annak, hogy mi ezt kétségbe vonjuk és adott esetben egy másik jelöltet indítsunk.

Milyen folyamatok vezettek odáig, hogy Önök kiváltak az MSZP-ből és megalapították ezt az egyesületet?

Ez az őszödi beszédtől datálható. Rádöbbentünk, hogy tulajdonképpen az MSZP nomenklatúra trükkjeiről volt szó, és már messze nem arról, hogy a valamikori demokrácia fellegvárának tekintett MSZP szólt. Itt egy "nomenklatúra-szocializmusról" van szó, amit nagyon jól szervezetten és kigondoltan próbálnak egyesek megvalósítani, ez vezérli a politikai és gazdasági tetteket. Ennek semmi köze az emberek baloldaliságához és az igazi baloldali eszmékhez. Ez egy érdekszocializmus, nagyon szűk körben.

Önök mennyire veszik figyelembe a baloldali eszméket?

Igyekszünk ezt teljesen természetesen fölfogni. A baloldaliság alapja a közösségben való gondolkodás. Sokan vannak, akik elszakadtak ettől – például a Hagyó ügy is ilyen – és a szűk körű csoport-gondolkodásra tértek át. Ez már nem baloldali…

Ugyanakkor a nevükben benne van az, hogy „nemzeti”.

Igen, mert kicsit megvilágosodtunk. Ma már úgy látjuk, hogy az internacionalizmus ideológiája hamis. Minden jóravaló és hosszú történelmű nemzet megőrizte azt, hogy a nemzetben gondolkodás az elsődleges. Másodlagosan lehetünk egy másik, nagyobb közösség tagjai.

Próbálják ötvözni a dolgokat?

Tulajdonképpen megkíséreljük megtalálni a középpontot. Azt a centrumot, amit mindenki szeretne elérni, aki politikai pályán mozog. Jobbról és balról is próbáljuk csalogatni az embereket. Ezért nem is határoztuk meg magunkat egy abszolút baloldali szervezetnek, hanem egy nemzeti szervezetnek, ahová jobbról-balról lehet csatlakozni. Egyedül csak a szélsőségektől irtózunk.

Hányan vannak?

Tizenegy fővel alapult meg a konkrét egyesület. Reméljük, hogy csatlakoznak még szimpatizánsok.

Ők mind MSZP-sek voltak egykor?

Nem. Ez nem párt, hanem pártpolitikai tevékenységet is folytató társadalmi szervezet. Fel sem merült, hogy ki párttag, vagy ki nem. Vagy ha az, akkor milyen pártnak a tagja. Ez nem szempont. Baráti körből jött össze ez a 11 fő. Ez teszi igazán komollyá a kezdeményezést, mert ha csak mozgalmakról beszélünk, az vagy egy létező dolog vagy nem. Egy egyesületnek ténylegesen jogi feltételeknek kell megfelelnie. Ez fontos abból a szempontból, hogy aki csatlakozni akar, az látja, hogy nem szélhámosságról van szó, hanem ez létező dolog.

Milyen konkrét terveik vannak a jövőt illetően?

Mostanában tapasztalható törekvés, hogy a politika pártok szeretnék a civil szervezeteket felhasználni saját politikai céljaik érvényesítéséhez, persze a jó értelemben véve. Ebben látjuk mi a jövőbeli szerepünket. Nem csak radar-ügy van Pécsett, hanem akad más is, aktuális ügyek, ahol mi önállóantudjuk kifejteni az álláspontunkat, Budapest vagy a "központ" beleszólása nélkül.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását