2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szigorúan titkos a Gripen-ügy akta

A svédek nem akarják kiadni a Gripen-ügy aktáit Magyarországnak.
2010. szeptember 4. szombat 09:18 - HírExtra
Nincs lehetősége a svéd hatóságoknak Magyarországnak átadni a Gripen vadászgép-beszerzésekkel kapcsolatos nyomozás Magyarországra vonatkozó iratait, még jogsegély keretében sem - olvasható a Népszabadság szombati számában.

Nem hivatalos diplomáciai forrásra hivatkozva azt írja a lap, hogy a Gripen-üggyel kapcsolatos magyar megkeresésre válaszolt a svéd fél. Az ügyben illetékes Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Népszabadság értesülését - a lap szerint - érdemben nem kommentálta. Annyit közöltek, hogy valóban megérkezett a svéd fél válasza, de először Jávor Benedek LMP-s képviselőt kívánják tájékoztatni, hiszen az ő parlamenti felszólalása alapján kért diplomáciai úton tájékoztatást Navracsics Tibor szakminiszter a svéd hatóságoktól.

A Népszabadság felidézi: Jávor Benedek, az LMP frakcióvezető-helyettese arra hívta fel a figyelmet egy parlamenti felszólalásban, pártja csak akkor tud azonosulni a Fidesz elszámoltatási szándékával, ha az ügyeket azok súlyossága, és nem afféle "leszámolási terv" alapján rendezik sorba.

Az ügyészség ugyan vizsgálta az ügyet, de az korlátozott lehetett, hiszen nem kérte be a svéd nyomozó hatóságtól a náluk lévő vizsgálati anyag másolatát.

A lap emlékeztet arra, hogy a Gripen ügyben évek óta újra és újra felmerül a korrupció esetleges gyanúja. A svéd vadászrepülők beszerzéséről még az első Orbán kormány döntött annak ellenére - írja a Népszabadság -, hogy állítólag a hadászati szakma szerint az amerikai F-16-osok vásárlása volt indokolt, esetleg az orosz államadósság ellenében kapott MiG-29-esek hadrendben tartása és korszerűsítése.  A Népszabadság közli azt is, hogy a beszerzés idején elterjedt: Orbán Viktor akkori miniszterelnök a nemzetbiztonsági kabinet döntéssel végződő ülésének szünetében félrehívta Pintér Sándor belügy-, Matolcsy György gazdaság- és Varga Mihály pénzügyminisztert. Azt, hogy mit mondott azóta sem tudni, mert nem készült jegyzőkönyv, az összefoglaló pedig államtitok.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását