2024. május 19. - Ivó, Milán

IMF tárgyalások: mi az igazság?

Magyarország ősszel folytatja a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal. Előzetes hírek szerint várható volt a megállapodás, de a Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint nem lesz egyezség.
2010. augusztus 25. szerda 12:52 - Telkes Árpád
Megegyezés?

CDS-felár
A CDS felár egy biztosítási költség, mely az adott állampapír nem teljesítési kockázatához kötődő összeg.
"A tárgyalások valószínűleg folytatódnak ősszel és megállapodás születik" – idézett a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott e-mailből a Bloomberg. Nyár derekán váratlanul távozott az IMF küldöttsége Magyarországról az Orbán-kabinet költségvetési terveinek jóváhagyása nélkül.

Az eredeti hírekhez képest az új információk szerint mégsem lesz megállapodás. A Matolcsy György által vezetett Nemzetgazdasági Minisztérium szerint Magyarország álláspontja változatlan az IMF kölcsönnel kapcsolatban.

Az NGM tegnapi közlésében szereplő, az IMF-fel ősszel várható tárgyalások kizárólag az IMF Alapokmánya szerinti szokásos, minden országgal megtörténő gazdaságpolitikai konzultáció keretében történnek majd.

„A Magyar Állam a rendelkezésére álló IMF-EU-Világbank hitelkeretből 2009 júliusa óta nem kezdeményezett lehívást, a piaci alapú finanszírozás megoldott, és az ország a következő időszakban is a piaci források igénybevételével számol” – állítja a minisztérium.

Erős gazdaságpolitika

Úgy tűnik az Orbán-kabinet biztos gazdaságpolitikájában és valóban tartja magát nyár közepi kijelentéséhez, mely szerint Magyarországnak nincs szüksége külső segítségre. Mindezek mellett az NGM közleménye szerint a kormány tartja magát a 2010-es évre előirányzott 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycélhoz

A forint az elmúlt napokban viszont ismért rekorderré vált. A világ legtöbbet gyengülő devizája lett a hét elején. Köszönhető ez annak, hogy Simor András azt nyilatkozta: nincs információja az IMF-el való tárgyalások folytatásáról. Később mint kiderült Matolcsy György veszi át az MNB elnökének szerepét a tárgyalások folyamán.

Kérdésessé válik, hogy a lassan magához térő forint miként fog reagálni az új információkra.

Védőháló

A védőhálóra nem biztos, hogy valóban komoly szükség van. A kormány szerint a piacról is tudja magát finanszírozni az ország. Ezt az állampapírpiaci tapasztalatok úgy tűnik, alá is támasztják. A tárgyalások nyári megszakadása útán az elemzők egyöntetűen úgy vélekedtek: az IMF védőháló csak előnyére válhat hazánknak.

Az állam problémáit az eladósodottság is jelzi. Kiemelkedő államadósság jellemzi országunkat a térséghez képest. A magyar kötvények CDS felára szintén rekordszinten nőtt. Az MNB hétfőn egyebek mellett Magyarország kockázati prémiumát említette az irányadó ráta ismételt szinten tartásának okaként, amely immár négy hónapja 5,25 százalékon áll.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását