2024. április 19. - Emma

Miből lehet Hungarikum?

A kormány célja, hogy Magyar Értéktár-Hungarikum törvényt alkosson és mindezt ősszel a parlamenttel is elfogadtassa. A tervekről Birinyi József, a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetője nyilatkozott lapunknak.
2010. augusztus 17. kedd 18:23 - Fontos Erzsébet
Bármely korban készült "termék" lehet hungarikum? A karikás ostor vagy a doromb is ebbe a csoportba tartozhat-e a jövőben?

Hungarikum kizárólag mai, XXI.századi funkcióval és kiemelt jelentőséggel bíró érték lehet. Ezek nem kizárólag tárgyi termékek. Így a Puskás-öcsi életmű és a Kodály módszer éppúgy előtérbe állítható magyar sajátosság, mint bármi más. A hungarikum elnevezés néhány tíz alkotást jelent, amit nem akarunk bővíteni, hiszen meg kell őriznünk a presztízsét. A Magyar Értéktár elemei közé pedig minden olyan, ma már nem élő érték tartozik, ami a történelmünk részét képezi.

Az időbeli korlát kapcsán az örökség és a hungarikum viszonyát kell vizsgálnunk. Például örökségelem a Rubik Kocka, ami a leggyakrabban értékesíthető magyar termék a világon. Ez a találmány nem a magyar hagyomány elemét képezi, mégis örökségünk része. Emellett ide sorolhatók a régiók receptjei is, melyek már funkcionálisan nem léteznek, ennek ellenére bármikor aktualizálhatók. Ezáltal például egy helyi étterem, vállalkozó, mint régi specifikumot zászlójára tűzheti, és ebből profitálhat.


Hogyan jelenthető ki, hogy valami hungarikum, amikor a magyar nép kevert nép? Szinte minden produktum más nép kultúrájából is táplálkozik. Ennyi erővel ők is kisajátíthatnák ezeket maguknak. Ön mit gondol erről?

Hungarikum
Hungarikumnak tekinthető egy állat vagy növény,vagy abból készített élelmiszeripari termék, amely a magyar termelési kultúrához, tudáshoz, az itt élő lakosság generációi során kialakult hagyományokhoz kapcsolódik, s amelyet a magyarországi lakosság maga is magyarnak, a magyarságra jellemzőnek és közismertnek fogad el.

www.palinkapecsely.hu
Nem nacionalizálni akarjuk az értékeinket. A Kárpát-medencei magyar kultúra soknemzetiségű kultúra. A történelem során a környező népek fejlesztettek minket és hatottak ránk. Ennek következményeként, nem csak a magyar származású termék lehet hungarikum. Bár ilyenkor felmerül a kérdés, hogy egyáltalán ki és mi a magyar. Ha valamely produktum nemzetalkotó elem, akkor bárki is készíti, ugyanúgy ebbe a kategóriába sorolható. A kultúrák interakciója a Magyar Értéktár szakmai munkájában tökéletesen tükröződik.

A hazai törvények, közigazgatásilag csak a határon belül élő magyarokra vonatkoznak. Az organikus gondolkodást nem hagyhatjuk figyelmen kívül, ezért a határon túli, magyar alkotóknak lehetőséget adunk arra, hogy eldöntsék, részt vesznek-e a hungarikum piramis rendszerében. Ha ezt a törekvést fontosnak tartják, akkor összeállhatnak az ottani szakmai, civil szervezetek. Amikor a törvény által előírt értéktárgy-bizottságokat létrehozzák és csatlakoznak a kerettörvény által biztosított feltételrendszerhez, akkor az általuk felmért értékeket ugyanúgy lajstromba vesszük.

Tulajdonságbeli sajátosság is lehet hungarikum, mint például a "magyar pesszimizmus"?


Hungarikum csak pozitív emberi érték lehet, ezért a pesszimizmus ebbe a kategóriába nem sorolható. A jövőben az ország "kirakatát" a legjobb hazai szakértők által rendezzük be, hiszen ne a konkurenseink minősítsék, hogy rosszkedélyűek vagy optimisták vagyunk.

A hungarikumok hozta elismerés nekünk fontos? Általuk az EU-ban jobban tudjuk menedzseli a termékeinket?

Mindkettő egyszerre. Sokan azzal vádolnak minket, hogy lokalisták vagyunk. Ez a kijelentés, ebben a formában nem igaz. Az a célunk, hogy a lokális értéket az egyetemes emberi kultúra értékei közé emeljük.

Egy értéktárba beemelt produktum könnyebb feltételekkel pályázhat, emellett védettséget is élvez. Illetve majd léteznek olyan források, melyek a Magyar Értéktár regisztráltjai számára lesznek elérhetők. Ezáltal segítjük a piacra jutást, a marketinget és a versenyelőnyt. Ez egyfajta pozitív diszkrimináció, ami a nemzetközi és az EU-s jogszabályokkal harmonizál.

Helyileg hogyan építenék ki ezt a rendszer?

A kezdeményezésnek lesz egy szimbolikus központja. Emellett megyénként, nagyobb területenként és helyben is létrehozunk hungarikum házakat. A jelenlegi állás szerint lehetséges, hogy a magyar művelődési házi hálózat és a megyei művelődési központok alkalmasak arra, hogy a jövőben így funkcionáljanak. Hosszú távú terveink között szerepel, hogy a fővárosi hungarikum ház közelébe megyei nagykövetségeket építsünk. Ezáltal nemcsak a megyeközpontokban lenne értékképviselet, hanem a fővárosban is

A Magyar Értéktár egy virtuális értéktárban is megtestesül. Az adott tájegység, megye saját értéktartartalmát töltheti fel és aktualizálhatja. Ez vonatkozik a határon belül, a határon túl és szerte a világban lévő kincsekre is. Az ide érkező turistákat, így ténylegesen és virtuálisan is hazánkba csábíthatnánk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását