2024. június 1. - Tünde

Még nem ért véget a metróügy

Nem hozott határozatot a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottsága keddi ülésén, Lakos Imre elnök szerint csak tájékozódtak, mivel határozathozatali jogkörük nem volt.
2010. augusztus 17. kedd 17:18 - HírExtra
Bár a városüzemeltetési és gazdasági bizottság közösen kezdte meg ülését, a gazdasági bizottság arra hivatkozva, hogy soha nem tárgyalt az Alstom-metrók ügyéről, levette napirendjéről a pont megtárgyalását.

Ez után a gazdasági bizottság önálló ülésén meghallgatta az Alstom és a BKV képviselőit az Alstom-üggyel kapcsolatban. Tomasitz István, a BKV jogi igazgatója arról tájékoztatta a bizottságot, hogy a közlekedési társaság nem kapott írásos megkeresést arról, hogy mondja fel a szerződést az Alstommal.

Guba János a DBR Metró Projekt Igazgatóság képviseletében elmondta azt is, hogy a BKV a feltárt jogi megoldások közül azzal ért egyet, hogy működjenek együtt az Alstommal annak érdekében, hogy a cég megszerezhesse a végleges típusengedélyt.

Deák László, az Alstom magyarországi képviselője a bizottságot arról tájékoztatta, hogy a francia vállalat határidőre beadta a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz (NKH) a fellebbezést, és biztosak abban, hogy a hatóság pozitív döntést fog hozni.

Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Egyesület (VEKE) szóvivőjének azon kérdésére, hogy az Alstom a magyar jogszabályokhoz igazítja-e a fékrendszerét, azt válaszolta, hogy erről csak akkor nyilatkoznak, ha megszületik az NKH határozata. Újságíróknak Deák László az ülés előtt ezzel kapcsolatban ugyanakkor elmondta: az Alstom nem változtat a szerelvényeken, mert azokkal semmi baj nincs, továbbra is a derogációt (mentességet) kérik a magyar jogszabályok alól.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság július 30-án jelentette be, hogy elutasította az Alstom 2-es metróvonalra szánt szerelvényeinek végleges típusengedélyét. A Fővárosi Önkormányzat ezt követően összehívta a gazdasági és városüzemeltetési bizottságot, hogy tárgyalják meg az ügyet. Az Alstom augusztus 10-én közölte, hogy fellebbezést nyújtott be az NKH-nak az elsőfokú, nem jogerős döntés ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását