2024. június 1. - Tünde

Oszkó: a kiszámítható intézkedések hiánya miatt akadhattak meg a tárgyalások

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint valószínűleg az vezetett a kormány, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió közötti tárgyalás megszakadásához, hogy a kabinet nem tudott precíz, kiszámítható intézkedéseket bemutatni a következő évek hiányának tartós csökkentésére.
2010. július 19. hétfő 19:22 - HírExtra
Oszkó Péter elmondta: olyan kiszámítható, precízen kiszámolt intézkedéseket vár ilyen tárgyalásokon az IMF és az EU Magyarországtól, amelyek pontosan bemutatják, hogy 2011-ben, 2012-ben és később mitől nem kell majd újabb hiteleket felvenni. Úgy tűnik, erre nem volt válasza a kormánynak - jegyezte meg.

A volt pénzügyminiszter szerint az okozhatta a tárgyalások megszakadását, hogy amikor a jövőt feszegető kérdések elhangzottak, akkor a kormány nem tudott pontos választ adni, ez pedig nem lehet egy tartós együttműködésre válasz.

"Ha valaki hitelez (...), akkor szeretné látni, hogy az ő hitele hogy lesz visszafizetve" - jegyezte meg Oszkó Péter. Ez Magyarország esetében pillanatnyilag nem látszik. Úgy tűnik, a jövő évi költségvetést az önkormányzati választások előtt nem kívánja elővenni a kormány, és egyre több olyan intézkedést tesz, amely inkább rontja a kiszámítható, stabil gazdálkodás esélyeit, mintsem javítaná.

Oszkó Péter szerint hosszabb távú következménye is lehet annak, hogy megakadtak a tárgyalások a hétvégén. Mint mondta, nem egy-két napos problémával áll szemben Magyarország. A befektetők reakciója befolyásolhatja az állampapírok iránti keresletet, ha emelkednek a hozamok, romolhat az országkockázati besorolás, ez pedig magasabb kamatok megfizetését eredményezheti a vállalatoknak és a lakosság számára is. Emellett hosszabb távon is gyengülhet a forint, ami további terhet jelent a devizahiteleseknek - sorolta.

Oszkó Péter szerint a kormány és a jegybank közötti konfliktus szerencsétlen körülmény, de önmagában ez nem vezetne a tárgyalások megszakadásához. A bankadó tervezett mértékét a pénzügyminiszter túlzónak nevezte. "Egy ilyen mértékű bankadó visszaveti a növekedést, árt a felzárkózás szempontjából" - mondta. Szerinte ennél kisebb mértékű bankadó - átmeneti intézkedésként - a valutaalap számára is elfogadható lett volna. Hozzátette: a társasági adó csökkentése vagy a vasúti szárnyvonalak megnyitása nem átmeneti intézkedés. Ezeket nem kompenzálhatja a bankadó, hiszen az csak a tervek szerint pár évig lesz érvényben - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását