2024. június 1. - Tünde

Jaroslaw Kaczynski alul maradt az elnökjelölti vitában

Bronislaw Komorowski ügyvezető államfő, a kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform államfőjelöltje nyerte meg az első televíziós vitát a lengyel elnökválasztás második fordulójába bejutott másik jelölttel, az ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság elnökével, Jaroslaw Kaczynskival szemben.
2010. június 28. hétfő 19:39 - HírExtra
A Gfk Polonia felmérése szerint Komorowski 52 százalékos arányban kerekedett felül Kaczynskival szemben, akit csak a megkérdezettek 28 százaléka talált meggyőzőbbnek a vitában. A válaszadók 15 százaléka szerint a polémia "döntetlenre" végződött.

Az onet.pl hírportál és a TVN24 hírtelevízió internetes felmérésének eredménye alapján Komorowski még nagyobb, 63:22 százalékos arányban múlta felül Kaczynskit. Az internetezők 10 százaléka szerint egyik jelölt sem nyert.

A vitán a külpolitika, a méhen kívüli megtermékenyítés, a nyugdíjreform és az azonos nemű párok kapcsolatának törvényesítése szerepelt terítéken.

A Gazeta Wyborcza című baloldali liberális napilap értékelése szerint Komorowski volt az aktívabb, ő támadta élesebben Kaczynskit. Utóbbi visszafogottabb volt, lassabban beszélt, látszott, hogy mindenáron meg akarja őrizni a nyugalmát.

Kaczynskiról 2006-2007-es miniszterelnöksége idején az a kép alakult ki, hogy harcias, éles nyelvű, megosztó politikus. A mostani kampányban igyekszik változtatni ezen az imázson, hogy megszerezhesse a "középutas" választók voksait.

A vasárnapi második fordulóban mindkét fél szeretné elnyerni a baloldali szavazók támogatását, akik az első fordulóban meglepően nagy arányban voksoltak a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) esélytelennek tartott jelöltjére, a párt fiatal elnökére, Grzegorz Napieralskira (14 százalék). Az SLD kedden jelenti be, hogy felszólítja-e szavazóit valamelyik jelölt támogatására.

A két államfőjelölt következő televíziós vitáját szerdán este tartják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását