2024. június 15. - Jolán, Vid

Bajnai: nem a hatalom megszerzése vezérelt

"A magyar állampolgárok különleges érettségről és belátásról tettek tanúbizonyságot" - értékelte a szigorú takarékossági program végrehajtására visszatekintve Bajnai Gordon.
2010. május 28. péntek 11:25 - HírExtra
Az ügyvezető miniszterelnök a német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung napilap pénteki számában megjelent interjúban emlékeztetett arra: hivatalba lépését követő első nyilatkozatában tájékoztatta a lakosságot arról, hogy nehéz időszak következik. Ennek kapcsán utalt arra, hogy másutt erőszakos tüntetésekre került sor. "Mi magyarok ugyanakkor egyetlen sztrájk, egyetlen tömegtüntetés nélkül valósítottunk meg egy olyan programot, amelynek eredményeként az állam kiadásait másfél év alatt a bruttó nemzeti termék 5%-ával sikerült csökkenteni" - tette hozzá.

Bajnai az interjút készítő, magyar származású Georg Paul Heftynek kijelentette, hogy nem tartja magát olyan politikusnak, aki a szó klasszikus értelmében a hatalom megszerzésére és megtartására törekszik. Emlékeztetett arra, hogy különleges körülmények között került a kormányfői székbe. Számára - mint fogalmazott - soha nem az volt a fontos, hogy meghosszabbítsa hivatali idejét, hanem az, hogy mire tudja felhasználni azt. "Úgy vélem, a legutóbbi választási kampányban túl sokat beszéltek arról, hogy kinek kell megszerezni a hatalmat, és túl kevés szó esett arról, hogy mit kellene tenni azzal" - tette hozzá az ügyvezető kormányfő.

A Jobbik választási sikerével kapcsolatban Bajnai emlékeztetett arra, hogy a párt már sikereket ért el még mielőtt a válság Magyarországot elérte. Utalt arra is, hogy a nem sokkal hivatalba lépését követő európai parlamenti választásokon a Jobbik már megközelítően olyan magas szavazatarányt ért el, mint az idei parlamenti választásokon. "A párt az országban tíz éve tartó, iszonyatos vita terméke" - hangsúlyozta az ügyvezető miniszterelnök.

A német konzervatív napilap szerint Európa most Magyarországra tekint, mert tudnia akarja, hogy mit tett az ország, illetve példája alapján mit tehet a többi válságba került állam. Hefty mindennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy Magyarország már Bajnai Gordon hivatalba lépése előtt a fizetésképtelenség határán állt, és 20 milliárd eurós nemzetközi hitelt kapott.

Az újságíró kérdésére válaszolva az ügyvezető kormányfő elmondta, hogy az összegből eddig 14,5 milliárd eurót hívtak le. Szavai szerint nemcsak spekulatív, hanem lényegi okai vannak annak, hogy egy ország ilyen helyzetbe kerül. A spekuláció felerősíti a tényleges gyengeségeket, még ha annak önálló hatását nem szabad is lebecsülni - hangoztatta Bajnai, aki szerint a piacok bizalmatlanságával és az arra támaszkodó spekulációval szemben rendkívüli erőt kell mutatni. "Ezt tette most az Európai Unió az euró és Görögország, korábban pedig Magyarország érdekében" - jelentette ki. Mindezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy a spekuláció annak idején Magyarország ellen irányult. A legjobb válasznak erre a spekulációra azt tartotta, hogy a gazdaságot egészségessé kell tenni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását