2024. június 11. - Barnabás
A kettős állampolgárság fideszes ötlete teljesen értelmetlenül borította ki a bilit a szlovákoknál. Valaki itt nagyon hülye, és ha a szlovákok azok, annál inkább szükségünk van a kettős állampolgárságra.
2010. május 18. kedd 07:44 - Sarkadi-Nagy Márton
Azért is nehezen értelmezhető Robert Fico mostani ámokfutása, merthogy Martonyi János még pár napja direkte egyeztetni ment Pozsonyba. A megbeszélés előtt még a Pravda is Martonyi lába nyomát csókolgatta, hogy lám, Orbán Viktor talán mégsem az új Gömbös, pedig már akkor is tudni lehetett (az Új Szó legalábbis tudta), hogy az egyeztetések leginkább a kettős állampolgárság és a nyelvtörvény kérdését fogják érinteni. Azt sem hiszem, hogy túlzottan másmilyen Fidesz-álláspontra számíthattak volna.

Ezután mit látunk? Fico hazarendeli a nagykövetet, biztonsági kockázatnak nevezi az ötletet, kiengedi Slotát a sufniból, hadd hőbörögjön, és próbál minden keze ügyébe eső tárggyal zajt csapni. Miért nem tették egyértelművé az egyeztetésen, hogy ez fog következni? Ha pedig a szlovák félnek eltökélt szándéka, hogy semmilyen olyan lépést ne tegyen lehetővé, amely arra utalhatna, hogy Szlovákia területén magyar kisebbség él, akkor miért állnak le egyeztetni egyáltalán?

Ugyanezt a kérdést persze feltehetjük annak a Fidesznek is, amelyik tökéletesen tisztában volt azzal, hogy nem szül jó vért, ha a júniusi szlovákiai választásokra ilyen nagyszerű ütőkártyát ad a szlovák soviniszták kezébe. A Fidesz is számított arra, hogy a kettős állampolgárságról szóló parlamenti döntést esetleg el kell halasztani (függetlenül attól, hogy Semjén Zsolt miket beszél), gondolom, a kérdés rendezése miatt küldték Martonyit. Ezek szerint nem sikerült neki, vagy csak úgy tűnt, aztán mégse.

Annyi biztos, hogy miután ma nem kerül sor a kettős állampolgársággal kapcsolatos törvény benyújtására, nagyjából okafogyottá vált a szlovák hőbörgés.

Eszköztelenség

A határon túli magyar kisebbségek érdekében a mindenkori magyar kormány nem tud sok mindent tenni. Nincsenek hozzá ugyanis eszközök a kezében. A kisebbségekkel a helyi kormányzat nagyjából azt csinál, amit akar, az Európai Unió nem csap a kezükre, mi sem fogunk. Nem csak azért, mert nincsen hadseregünk, hanem azért is, mert az irredenta gondolat a Slotához hasonló soviniszta politikusok vízióin kívül sehol sem létezik.

Az a szlovák félről állandóan észlelhető kijelentés, amely szerint Magyarország háborúra, visszacsatolásra készülne, ennek megfelelően rosszindulatú hazugság. Ahogy rosszindulatú hazugság az is, hogy a szlovák államiság ezerötszáz éves lenne. Ez egyszerűen nem igaz. A nyelvtörvény, a történelemkönyvek újraírása az „okos historizmus” jegyében, mind olyan lépések, amelyek a felvidéki magyarság elszlovákosítására törekednek.

A leginkább rosszindulatú hazugság pedig az, hogy ez Szlovákiának jó lenne.

Régiók Európája

A nemzetállamok kora véget ért. Az Európai Unió keretei között a régiók szerepe értékelődik fel, mert ennek van értelme. Egy vegyes szlovák-magyar Felvidék, egy vegyes román-magyar Erdély nem azért igényli az autonómiát, mert az már majdnem Trianon. Azért van szükség a magyar kisebbségek hosszabb pórázra engedésére, a területi autonómiára, mert a helyi népesség nyelvi-kulturális öröksége hozzáadott értéket hordoz, olyan hozzáadott értéket, ami lefordítható akár pénzre is. A többnyelvűség, a különböző kultúrák együttéléséből következő pezsgő kulturális légkör bátorítása sokkal több hasznot hozhat Szlovákiának, mint a magyarok démonizálása.

Sajnos nyilvánvaló, hogy ezt a szlovák politikai elit többségében nem így látja. A kérdés az, Ficóék nyitottak-e az egyeztetésre, vagy kitartanak a - leginkább a Monarchia Magyar Királyságának káros és megbukott, többek között éppen a szlováksággal szemben alkalmazott elmagyarosító törekvéseinek modernizált változatára emlékeztető  - kompromisszummentes, elszlovákosító politika mellett. Mindannyiunknak jobb lenne, ha a kölcsönös érdekek mellett állhatnánk ki, közösen.

Amíg azonban erre nem kerül sor, a kettős állampolgárság megadása az egyetlen, amit a határon túli magyarság érdekében tenni tudunk. Jogi támasz annak a ténynek, hogy a szlovákiai (romániai, szerbiai stb.) magyarság sorsának mi is letéteményesei vagyunk. Illő tehát, ha néha megkérdeznek minket is, nincs-e jobb ötletünk a durva beolvasztásnál. Ugyanis lenne. 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását