2024. június 16. - Jusztin

A májusi eső aranyat ér. Vagy mégse?

Meglehetősen csapadékos eddig 2010 májusa. A hónapból eltelt 15 napból 12 esős volt. A népi mondás szerint a májusi eső aranyat ér. Kérdés, vajon meddig? Meteorológusokat és az agrárium képviselőit kérdeztük: égi áldás vagy égi átok?
2010. május 15. szombat 08:09 - Páczai Tamás
Trópusi május

Meglehetősen trópusi időjárás jellemző a szerelem havának is nevezett május eddig eltelt napjaira. A nappali hőmérséklet 20-25 fok körül alakul, délutánonként általában kapunk a nyakunkba 1-2 frissítő záport, zivatart.

Sokan bosszúsan indulnak el kora reggel munkahelyükre, mások már beletörődve hurcolják magukkal az esernyőt, vagy rutinosan esőkabátban vágnak neki a dolgos hétköznapoknak.

Vajon tényleg aranyat ér napjaink májusi időjárása? A HírExtra utánajárt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mellett a köpönyeg.hu időjárás előrejelző honlap képviselőit szólaltattuk meg, valamint megkérdeztük a Magyar Agrárkamara elnökét, vajon örülnek-e még a gazdák a csapadékos májusnak.



A vulkán is közrejátszhat


A tavaszi csapadékmennyiség
A tavaszi csapadékmennyiség sokévi átlaga 134 mm, a 100 év alatti csökkenés ebben az évszakban volt a legjelentősebb, megközelítette a 30%-ot. A legszárazabb tavasz 1993-ban volt, amikor a 3 hónap alatt lehullott mennyiség nem érte el a 45 mm-t. A legtöbb csapadék az éves szinten is a legcsapadékosabb 1937-es évben hullott, ekkor 382 mm volt az évszakos összeg, ami több mint másfélszerese a második legnedvesebb tavasz évszakos összegének (1914, 214 mm).

A tavasz előrehaladtával a csapadék mennyisége folyamatosan nő, a márciusi átlagos 30 mm-es összeg csupán 1 mm-el haladja meg a legszárazabb, februári értéket, májusban viszont ennek több mint kétszerese, 62 mm a sokévi átlag. Az átlagos növekedés ellenére, a csapadék nagy változékonyságának köszönhetően a 100 év alatti két legszárazabb tavaszi hónap 1973 májusa és 1910 márciusa volt 0,8 mm havi összeggel. A legcsapadékosabb két hónap a már említett 1937-es év márciusa és májusa volt 150 mm-t meghaladó értékekkel.
Az OMSZ képviseletében Reisz András meteorológus megerősítette a HírExtra gyanúját. Mint elmondta, "aranyat érne, ha már nem esne az eső." Hozzátette: "egyre kevésbé örülhetnek a mezőgazdászok a sok esőnek. Általánosan jellemző Magyarország időjárására, hogy május és június hónapokban hull le a csapadék zöme.

Ehhez a növények valamilyen szinten hozzászoktak, így alakult ki a növényvilág bioritmusa, nem hiába a késő tavaszi időszak a növények növekedési fázisa. Ilyenkor meglehetősen nagy a vízigényük, de párhuzamosan a napfényre is szükség lenne. Természetesen egy egyensúlyi helyzet beállta az ideális, ami az elmúlt és az elkövetkező napok időjárását tekintve felborulni látszik."

Az időjárás azonban nem ismeri a naptárat, vagy a mezőgazdaság igényeit, mert a fizika törvényei szerint működik: "Most a fizika azt mondja, hogy a Kárpát-medence felett folyamatosan kavarognak a hideg és a meleg légtömegek, emiatt jönnek létre a különböző frontok és ciklonok, ami a napi esőzéseket okozza hazánkban"- tette hozzá Reisz András.

Véleménye szerint, ha nem is 0, de maximum 0,1-es korreláció fedezhető fel az izlandi vulkánkitörés miatt a légkörbe került hamu és csapadék dús időjárásunk között: "az apró szemcsék a légkör összetételét megváltoztatja, és mivel ezek az összetevők szerepet játszanak a csapadékképződésben, így a keletkező vízcseppek állaga, mérete megváltozhat. Vizsgálatok hiányában azonban kimutatható adatok nem állnak a rendelkezésünkre."

Reisz András úgy gondolja, hogy az igazi feketeleves még hátravan: a hétvégére erős lehűlést várnak 10-11 fokos napi maximumhőmérséklettel és jelentős csapadékkal.

Bazi nagy zuhé

"Bazira sok, mert lokálisan nagyon sok eső leesik és ez már inkább káros a természetnek"- mondja Krausz Mikes, a Köpönyeg.hu ügyvezetője. "A hétvége nagyon durva lesz, mert egy kiterjedt mediterrán ciklon fogja elérni hazánkat, extrém mennyiségű eső hullhat. A délnyugati térségekben akár 50 milliméternyi csapadék is lehullhat, ráadásul a ciklon berántja a hidegebb levegőt, így vasárnap délután már igazi őszi időjárásra kell számítanunk.

Az idő a jövő hét elején normalizálódhat, de a távlati kilátások szerint csak a hónap végére éri el a sokéves átlagot a májusi időjárás."- mondta a HírExtra kérdésére Krausz, aki szerint valószínű, hogy a mezőgazdaság már most hatalmas károkat szenvedett, "Észak-keleten például áradnak a folyók, megjelenhet a belvíz problémája, a Velencei-tó partján pedig csütörtök délelőtt okozott nagy károkat egy jégzivatar."



Drága lesz a kenyér?

A mezőgazdaságot ért eddigi károkról Dr. Forgács Barnát, a Magyar Agrárkamara elnökét kérdeztük: " Kelet-Magyarországon már most is óriási károkat okozott a rengeteg eső. Az eloszlásban azonban nagyok a különbségek, a kötött, agyagos talajú területeken óriási a belvíz probléma, több hektáros kiterjedésű felületi vizek alakultak ki az elmúlt napokban.

Elmondható, hogy a kapás növények számára ez az év már elment, de az őszi kalászos növényeknél is hatalmas károkról beszélhetünk. Óriási a belvízprobléma: pár nappal ezelőtt Polgárfolyás-Újszentmargita térségében fél óra alatt 52 milliméter csapadék esett, hogy csak egy esetet emeljek ki."

Az Agrárkamara elnöke elmondta, hogy idén átlagosan már 350 milliméter csapadék hullott országszerte, ami az egész éves átlag két harmada, ebből a májusi csapadék részesedése több, mint 100 milliméter. A sok esőzés következményei azonban a következő hónapokban fognak begyűrűzni: "legjobb esetben csak nagy késéssel lehet a kukoricát és a napraforgó egy részét elvetni. Ezért a kukorica megtermékenyülése a száraz augusztusi hónapra tolódhat ki, míg egy korai őszi fagy szintén megtizedelheti a termést."

Forgács úr szerint a jégkár a kalászos gabonában még nem okozott nagy károkat, a gyümölcsösöket azonban alaposan helybenhagyta. Összességében kijelenthető, hogy Kelet-Magyarországon már károsak a heves májusi esőzések a mezőgazdaságra, de a dunántúli helyzet sem sokkal biztatóbb.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását