2024. június 11. - Barnabás

Semjén szerint a kettős állampolgárság nemzetstratégiai kérdés

A kormány megalakulása után létrejöhet egy határon túli magyarokkal foglalkozó hivatal - mondta Semjén Zsolt a Magyar Televízió Este című műsorában. A KDNP elnöke általános nemzetstratégiai kérdésnek nevezte a határon túli magyarok állampolgárságának lehetővé tételét.
2010. május 4. kedd 07:31 - HírExtra
Semjén Zsolt a köztelevízió adásában hétfő este kijelentette: biztosítani fogják, hogy ha valaki a határon túliak közül kéri a magyar állampolgárságot, és a feltételeknek megfelel, akkor ezt gyorsított eljárással megkaphassa.

Arra a kérdésre, hogy ezzel együtt jár-e majd a szavazati jog is, azt mondta, hogy ez bonyolult kérdés, s részszabályozást igényel. Példaként említette, ha valaki az Egyesült Államokban él magyar állampolgárként, akkor tud szavazati jogával élni, ha van Magyarországon bejelentett lakcíme. Semjén Zsolt azt mondta, az elfogadhatatlan, amit a szocialisták akartak, hogy legyenek magyar állampolgárok, akiknek bizonyos jogaik vannak, és kvázi "B" kategóriás állampolgárok - mindenféle korlátozással.

"Egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság lesz" - szögezte le

Az egészségügyi ellátásról szólva azt mondta, hogy az mindenkit ott illet meg, ahol a társadalombiztosítási járulékát fizeti.

A KDNP elnöke kiemelte: arra is törekednek majd, hogy minden minisztérium külön foglalkozzon a határon túli magyarokkal azon a szakterületen, amely hozzá tartozik.

Kérdésre megerősítette: lesz egy határon túli magyarokkal foglalkozó hivatal. Arra a felvetésre, hogy ez hozzá tartozik-e, úgy válaszolt: "nyilván ebben különleges szerepe lesz", de amíg formálisan nincsenek kinevezve és beiktatva, tisztességtelen lenne arról beszélni, hogy egy hivatalnak ki lesz a vezetője.

A feladatmegosztásra vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Navracsics Tibor feladata lesz a miniszterek munkájának összehangolása, de a két miniszterelnök-helyettes között nem lesz alá- vagy fölérendeltségi viszony.

Semjén Zsolt saját leendő megbízatásáról szólva azt jegyezte meg, hogy az egy korlátozás nélküli, általános miniszterelnök-helyettesi poszt lesz.

Amilyen ügyeket az élet hoz, és amilyenekkel a miniszterelnök megbízza, azokkal a kérdésekkel foglakozik majd - mondta a KDNP elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását