2024. május 29. - Magdolna

A KDNP nem nyugszik bele!

A Legfelsőbb Bírósághoz (LB) fordult jogorvoslatért a KDNP azután, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) kimondta: jogsértő a Fidesz-KDNP "dupla műsorideje" a Magyar Televízióban (MTV). A köztévé csütörtökön emiatt le is mondta a KDNP-vel tervezett stúdióbeszélgetést.
2010. március 26. péntek 17:13 - HírExtra
Halász Zsuzsa, a Kereszténydemokrata Néppárt szóvivője az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: megértik, hogy az MSZP fél a KDNP-től - "egyébként nem alaptalanul" –, és ezért bármit megtesz annak érdekében, hogy a kereszténydemokraták ne szerepelhessenek önállóan a Magyar Televízió választási műsorában.

A szóvivő azt írta: az a párt követeli most a köztelevízió választási irodája vezetőjének, Dobos Menyhértnek a fejét, amelynek frakcióvezetője (Lendvai Ildikó) annak idején a következő szövegű telefonüzenetben biztosította Friderikusz Sándort: "mi a maga pályázatát támogatjuk első soron, tehát ebben az én véleményem nem változott, és ahogy látom, megegyezik a Péterével". A Péter alatt Medgyessy Péter volt miniszterelnök értendő - fűzte hozzá magyarázatképpen Halász Zsuzsa.

Véleménye szerint az MTV választási irodája éppen a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényt, valamint a választási eljárásról szóló jogszabály esélyegyenlőségi passzusát igyekezett betartani a KDNP meghívásával.

Az MSZP pénteken közölte: követelik, hogy azonnal váltsák le posztjáról Dobos Menyhértet, a Magyar Televízió választási műsoraiért felelős vezetőjét, mert személye miatt nem látják biztosítottnak, hogy a köztelevízió pártatlanul, a verseny tisztaságát szem előtt tartva szerkeszti majd a választási műsorokat.

Halász Zsuzsa közölte: a KDNP az OVB rá nézve negatív döntése ellenére is ragaszkodik eredeti elképzeléséhez. "Ha a Fidesz-KDNP pártszövetségnek a parlamentbe jutáshoz kétszer annyi szavazatot kell szereznie, mint a többi pártnak, így az MSZP-nek, akkor úgy igazságos, ha ez az arány a rá jutó műsoridőben is megmutatkozik" - jelentette ki, hozzátéve, hogy megítélésük szerint az OVB-nek hatásköre sem lett volna a szóban forgó médiaügyben dönteni.

Éppen ezért a KDNP jogorvoslatért a Legfelsőbb Bírósághoz fordult - zárta közleményét a párt szóvivője.

Az OVB csütörtöki esti ülésén úgy határozott: sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét, hogy az MTV "dupla műsoridőt" biztosít a Fidesz-KDNP-nek a választási műsorában azzal, hogy külön jelölőszervezetként kezeli az egyébként közösen országos listát állító pártot.

Az OVB-hez Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke fordult kifogással. Emlékeztetett rá: az MTV március 22-én tette közzé, az országos listát állító pártok milyen sorrendben mutatkozhatnak be a köztelevízióban.

A sorsoláson külön pártként kezelték a Fideszt és a KDNP-t, külön napon biztosították számukra a megszólalás 25-25 perces lehetőségét.

Az OVB 5:1 arányban helyt adott a kifogásnak, és megállapította, hogy az MTV megsértette a választási eljárásnak a jelöltek esélyegyenlőségére vonatkozó előírását.
A köztelevízió ezután azt közölte az MTI-vel, hogy az OVB állásfoglalása szerint járnak el, és lemondják a KDNP-vel tervezett stúdióbeszélgetést.

A politikai tömörülések március 24-étől 25 perces interjú keretében mutatkozhatnak be a Magyar Televízióban. A Jobbik és az LMP után az MSZP, majd a Fidesz következik, őket követte volna a KDNP. Március 31-én a Civil Mozgalom, és végül április elsején az MDF mutatkozik be a köztelevízióban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását