2024. június 9. - Félix

Fiatal tudósokkal találkozott a brit trónörökös

Óriási érdeklődés mellett zajlott a walesi herceg és a fiatal magyar kutatók találkozója a Magyar Tudományos Akadémián. A brit trónörökös az előre tervezettnél lényegesen hosszabb időt töltött a nemzetközi tudományos eredményeket is felmutató ifjú tudósok társaságában.
2010. március 18. csütörtök 19:52 - HírExtra
- Magyarország kutatói teljesítménye a népességhez mérten átlag feletti. Az előnytelen pénzügyi és személyi feltételek ellenére Magyarországon a tudományos szféra jól teljesít: a kutatóintézetek minőségéről készített rangsorban 134 ország közül a 24. helyen állunk a World Economic Forum összegzésében. A legerősebb területeink a fizika, a kémia, a földtudományok és a gyógyszerkutatás – utalt a magyar tudományosság helyzetét elemző összehasonlító vizsgálatok eredményeire Pálinkás József, az MTA elnöke, amikor fogadta Károly walesi herceget.

A fiatal tudósokkal szervezett találkozón Károly herceg elsőként Horváth László klasszika-filológussal váltott szót, akit több szál is köt az Egyesült Királysághoz, hiszen doktori címét a Londoni Egyetemen szerezte, és nemzetközi elismerést kiváltó kutatómunkájában is szerepet játszott a Brit Tudományos Akadémia.

– Az Archimédés palimpsestusról már egy évszázada tudták, hogy pergamenlapjain a 13. századi imákat tartalmazó írás alatt Archimédés egy kommentárja rejtőzik, de Hypereidés görög szónok beszédeit a közelmúltig nem sikerült azonosítani. Csak a huszonegyedik századi technológia segítségével sikerült a rejtett szöveget láthatóvá tenni, de elolvasása még így is rendkívül nehéz volt. A szöveg megfejtésében külföldi kollégáim szerint is oroszlánrészt vállaltam, de nagy segítségemre volt az Eötvös Collegiumban felállított kutatócsoportunk is. A híres szónoktól feltárt 320 sor a klasszikus görög írásos kultúra kutatásának legjelentősebb felfedezése az utóbbi száz évben, új részleteket tudhatunk meg belőle az athéni demokrácia működéséről és a makedón-görög háborúról. Eredményünkhöz az ógörög nyelv és kultúra megingathatatlan ismeretére volt szükség, amelynek segítségével a töredékszavak is kikövetkeztethetők voltak a görög hagyomány hasonló szöveghelyeinek elemzéséből – fejtette ki előadásában és az azt követő kötetlen beszélgetésben Horváth László.

A kódex képét térben is megtekintette Károly herceg, hiszen a kódex bemutatásában Rátai Dániel, a háromdimenziós Leonar3Do program feltalálója segédkezett. A Leonar3Do lényege, hogy a számítógéphez kapcsolt kamerák észlelik a rajzoló által viselt szemüvegre szerelt lámpákat, valamint a fényceruza helyzetét, és így mindig a felhasználó és a fényceruza tényleges pozíciójához igazított, valós benyomást keltő térbeli kép jön létre. A Leona3Do-t és speciális térbeli egerét, a bird-öt Károly herceg is kipróbálta a bemutató során.

– Az ökoszisztéma egyik legalapvetőbb „szolgáltatása” a tiszta vízutánpótlás. Magyarország sokrétű vízforrásokkal rendelkezik, különleges potenciálja van a geotermikus energia kiaknázásban, jelentősek a karszt és egyéb ásványi eredetű vízkészletei, és talajvízben is gazdag – fejtette ki a Hercegnek készített előadásában Szabó Rebeka, az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének munkatársa. A kutató részt vett a Duna Vízminőségi Expedíció munkájában is, amellyel a folyó biodiverzitását mérték fel, és megállapították, hogy Magyarország területén a legjobb állapotú a halállomány. Károly herceg kérdésére a vizsgálat eredményét bemutató grafikon segítségével Szabó Rebeka részletezte a Duna mentén fekvő többi ország vízi biodiverzitásának alakulását is.

A következő előadást Toldy Andrea vegyészmérnök tartotta, aki a tűzálló epoxigyanták gyártását kutatja. – Az epoxigyantákat az utóbbi 60 évben széles körben alkalmazták kiemelkedő mechanikai, kémiai és elektromos ellenállásuk, könnyű beépítésük és hosszú élettartamuk miatt. Az epoxigyanták legfőbb hátránya azonban a gyúlékonyságuk – magyarázta Toldy Andrea. Az anyagok tűzállóságának biztosításához eddig olyan halogénszármazékokat használtak, amelyek veszélyesek voltak a környezetre, Toldy Andrea kutatócsoportjának azonban sikerült egy foszfor-alapú, környezetbarát módszer kidolgoznia. – Az anyag előállítása rendkívül költséghatékony, és kíméli a környezet, miközben az epoxigyanta eredeti mechanikai tulajdonságait sem rontja – mondta Toldy Andrea. Az anyagok tűzállóságának bemutatása után Károly herceg érdeklődésére részletesebb leírást adott az anyag szerkezetéről és felhasználásáról is: - Az epoxigyanta szénszállal megerősített kompozitjai egyre elterjedtebbek, az új típusú repülőgépek szerkezetének nagy részét is ezek adják, a Boeing 787-es súlyának például ötven százalékát – fejtette ki Toldy Andrea.

Károly herceg végül Pál Csabának, a Szegedi Biológiai Központ kutatójának tudományos eredményeivel ismerkedett meg. A fiatal biológus is kiváló brit kapcsolatokkal rendelkezik, hiszen 2003-2004-ben a Royal Society posztdoktori ösztöndíjasa volt és Oxfordban is kutatott. Szakterülete a gyógyszerek ellen kialakuló rezisztenciák kialakulásának vizsgálata. – Csak az Egyesült Államokban évi 33 milliárd dollárt tesz ki a gyógyszerrezisztenciák kezelésére fordított összeg az egészségügyben és a mezőgazdaságban. A rezisztens baktériumok megjelenésének gyorsasága messze megelőzi a gyógyszeripar által adott válaszok tempóját – mondta Pál Csaba. Az ellenálló baktériumok elpusztításában egyre nagyobb szerepet kapnak a speciális gyógyszerkoktélok, jelenleg az ilyen keverékek tesztelését végző laboratóriumi környezet fejlesztésével foglalkozik a kutató. Pál Csaba a nagyszámú kísérlet elvégzéséhez robotizált eszközöket és mesterséges intelligenciával működő rendszereket használt fel.

Az MTA elnöke az előadások után kikísérte Károly herceget a Vörösmarty-teremből. Pálinkás József említést tett arról, hogy Európai Uniós elnöksége alatt Magyarország a környezetvédelmet, ezen belül is a vízminőség javítását, valamint a tudományos kutatások támogatását tekinti majd kiemelt feladatának. Hozzátette, hogy a Magyar Tudományos Akadémia fontosnak tartja kiemelkedő kutatóinak itthontartását, valamint külföldön dolgozó tehetségeinek visszacsábítását, és erre Lendület néven különleges programot hozott létre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását