2024. június 2. - Kármen, Anita

VB összefoglaló

Kiss Dániel a nyolcadik helyen végzett 60 m gáton a dohai fedettpályás atlétikai világbajnokságon, amely a francia Teddy Tamgho férfi hármasugrásban elért 17,90 méteres világcsúcsával zárult. Kissen kívül még két magyar szerepelt a vb-n: a súlylökő Kürthy Lajos és Márton Anita egyformán a 17. helyen zárt.
2010. március 14. vasárnap 20:55 - HírExtra
Az idén országos csúcsot (7.56) futott Kiss az előfutamból biztosan (7.65 mp) jutott tovább, majd az elődöntőből a nyolcadik helyen (7.64) biztosította helyét a fináléban, ahol a rajtnál beragadt, s nyolcadikként ért célba (7.81 mp). A 28 éves gátas először került döntőbe nagy világversenyen, a tavalyi berlini szabadtéri vb-n az elődöntőig jutott. A magyarok ezelőtt legutóbb hét éve értek el döntős helyezést tető alatti vb-n, éremből pedig három bronzot sikerült gyűjteni eddig.

A vb végére maradt a csattanó: már csak a férfi hármasugrók vetélkedése zajlott, amikor a 20 éves, második helyen álló francia Teddy Tamgho megdöntötte a világrekordot. A döntő utolsó előtti kísérletére repült 17,90-ig - 32 centiméterrel javítva meg eddigi egyéni legjobbját -, amire az addig vezető kubai Yoandris Betanzos (17,69 m) már nem tudott válaszolni. A junior vb-aranyérmes Tamgho a svéd Christian Olsson (2004, Budapest) és a kubai Aliecer Urrutia (1997, Sindelfingen) közösen tartott, 17,83 méteres csúcsát adta át a múltnak.

A vb legnagyobb - negatív - meglepetése Jelena Iszinbajeva nevéhez fűződik, a női rúdugrás egyeduralkodója leszorult a dobogóról, s a tavalyi, berlini szabadtéri vb után ismét leszerepelt. Az olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó (5,00) orosz atléta nem tudta átvinni a 4,75-ös magasságot, 4,60-nal csak negyedik lett. Az aranyérmet a brazil Fabiana Murer (4,80) gyűjtötte be, élete első világversenyes érmét szerezve.

Ugyanebben a számban a férfiaknál érvényesült a papírforma: a mezőnyből 2008 óta kiemelkedő, olimpiai és szabadtéri világbajnok Steven Hooker 5,70 méteren szállt be - ott, ahol vetélytársai tulajdonképpen befejezték a viadalt -, s első ugrásával aranyérmes lett. Az ausztrál az 5,80-on is elsőre jutott át, majd a 6,01 métert harmadikra vitte.

A férfi 60 métert Dwain Chambers, a 2003-ban kirobbant THG-botrány egyik központi alakja nyerte, a nőknél a pekingi játékok 200-as bajnoka, a jamaicai Veronica Campbell-Brown bizonyult a leggyorsabbnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását