2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Ez hihetetlen! Adunk Soros Györgynek ötmilliárd forintot?

Mongóliának Magyarország 5 milliárd forintos kamatmentes kölcsönt adna egy biokombinát felújítására, amit történetesen Soros György kíván privatizálni. A mongol miniszterelnök mai látogatása csak hab a tortára.
2010. március 10. szerda 15:00 - Pásztor Balázs

Megkérdeztük


Kérdéseinkkel megkerestük a Kormányszóvivői Irodát is - amelynek válasza kissé felemásra sikerült. A konkrét hitellel kapcsolatos kérdéseinkkel kapcsolatban mindenre kimerítően válaszolt, így megtudhatjuk azt is, hogy miért szükséges ezt a hitelt nyújtanunk Mongóliának, és hogy miért jó ez az országnak : " A Kormányszóvivői Iroda több Veres János mongóliai útjával kapcsolatos újságírói kérdésre adott válaszban is tett említést a Szonginói Biokombinát rekonstrukciójához biztosított 25 millió USD-s kötött segélyhitelről (mi ilyet nem találtunk - a szerk.).

A kötött segélyhitelezés a nemzetközi gyakorlatban elfogadott, külföldi donorok, így más EU-tagországok által is alkalmazott megoldás. A kedvezményezett ország fejlesztési prioritásaiból indul ki, miközben segíti a donor ország vállalatainak megjelenését a befogadó állam olyan beruházásaiban, ahol egyébként a finanszírozás biztosítása nélkül erre nem lenne esély.

Magyarország OECD és EU tagsága révén donorként jelenik meg a fejlődő világban, s ezzel az uniós tagországok mindegyike által tett konkrét kötelezettségvállalásokból a saját részét teljesíti, a világméretű szegénység csökkentése érdekében. E vállalások GDP arányosan történnek.

A magyar nemzetközi fejlesztési együttműködési politika számos eszköze közül az egyik legfontosabb a segélyhitelezés. E szegmens a kedvezményezettségi komponensek révén beszámít a segély statisztikába, tehát úgy tudunk az EU vállalásainkhoz közelebb kerülni, hogy közben magyar vállalati pozíciókat teremtünk a segélyt befogadó országokban.

A kötött segélyhitel felajánlásával tehát uniós és OECD kötelezettségének tesz eleget a kormány, a segélyhitel folyósítására az OECD feltételek és szabályzat szerint fog sor kerülni. A Mongóliának nyújtandó kötött segélyhitelt a mongol kormány kérésének megfelelően a Szonginói Biokombinát rekonstrukcióra fogják fordítani. A segélyhitelről 2009 nyarán döntött a kabinet, az erről szóló 1113/2009 (VII. 23) kormányhatározat a Magyar Közlöny 101. számában jelent meg.

A kötött segélyhitelből finanszírozott projektek esetén, főszabály szerint minimálisan 50%-os magyar tartalmat kell biztosítani (ezért „kötött” a segélyhitel). Így a mongol segélyhitelre fordított költségvetési források a magyar gazdaság szempontjából is jól hasznosulnak, hiszen azokat Mongólia kizárólag Magyarországról származó áru és szolgáltatás beszerzésére fordíthatja. Ezáltal a kötött segélyhitel a kedvezményezett ország segítésén túlmenően hozzájárul a magyar kivitel növekedéséhez, termékeink versenyképességének javulásához. Tekintettel arra, hogy kötött segélyhitelből nagy volumenű fejlesztési célú beruházások finanszírozhatók, eredményeképpen joggal számíthatunk a magyar beszállítóipar fejlődésére, új munkahelyek létrejöttére.

A kötött segélyhitel programot a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium felügyeli. A hitelhez a minisztérium költségvetési forrásból kamat- és biztosítási díjtámogatást nyújt. A költségvetési támogatás forrása mindenkor az éves költségvetési törvényben kerül megállapításra. A hitelügylet mögött biztosítékként, a kedvezményezett ország szuverén garanciája áll. Egy esetleges nem-fizetés (politikai és kereskedelmi) kockázataira a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) biztosítása nyújt fedezetet.

A mongol fél a hitelfelajánlást elfogadta, így 2010 januárjában aláírásra került a kormányközi megállapodás. Ez a 25 millió dolláros „kötött segélyhitel” nyújtásáról szól, nem a pénz kifizetéséről. A konkrét hitelszerződést, illetve kereskedelmi szerződéseket a későbbiek folyamán kell megkötnie a mongol félnek az Eximbankkal. Ez tulajdonképpen egy alacsonyabb kamatozású hitel nyújtása az adott összeghatárig, amelyet a mongol félnek vissza kell fizetnie, a pénzhez pedig csak akkor juthat hozzá, ha a januárban aláírt megállapodásban foglalt feltételek teljesülnek. A konkrét pénzügyi, hitelnyújtási megállapodás aláírása technikai jellegű, nem a kormány, hanem az Eximbank feladata. A mai miniszterelnöki látogatáson tehát ennek aláírására nem kerül sor."

Azonban volt két kérdésünk is, amely Soros Györgyre és a Phylaxiára vonatkozott - ezeket mintha meg sem hallották volna. Érdekes...

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását