2024. június 18. - Arnold, Levente

MSZP: a politika maradjon távol az iskoláktól

Az MSZP szerint a politikának távol kell tartania magát az iskoláktól, a pedagógusok munkáját kizárólag szakmai szempontok alapján szabad értékelni.
2010. február 5. péntek 15:20 - HírExtra
Így kommentálta pénteken, sajtótájékoztatón Tatai-Tóth András szocialista parlamenti képviselő a Fidesz oktatási szakpolitikusának Népszavában megjelent nyilatkozatát, amelyben Sió László azt mondta: a Fidesz minősítési rendszert vezetne be a pedagógusoknál, aki alkalmatlannak bizonyul, azt el kell bocsátani.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője csütörtöki közleményében már azt hangsúlyozta, hogy Sió László nem a párt hivatalos álláspontját, hanem magánvéleményét közölte.

Az MSZP oktatási és kulturális munkacsoportjának vezetője kiemelte: a megfelelő oktatáspolitikai feltételek biztosításával a jelenlegi pedagógustársadalom is képes megfelelő módon megoldani az aktuális problémákat.

A kormánypárti képviselő ugyanakkor hozzátette: valóban világosan látszik, hogy az oktatás és nevelés területén is új megoldásokat kell kialakítani, azonban erre csak a jelenleg is pályán lévő, 150-160 ezer pedagógus segítségével van lehetőség a következő évtizedekben.

Ezen feladat ellátására nem korbács-csattogtatással, illetve elbocsátással való fenyegetéssel lehet rábírni a pedagógusokat, hanem egyebek mellett a munkavégzés feltételein való javítással, a valódi teljesítmények elismerésével, valamint a "tisztességes polgári lét" biztosításával - mutatott rá Tatai-Tóth András.

Az MSZP oktatási szakpolitikusa szerint több korábbi esemény is aggodalomra ad okot az oktatásba történő politikai beavatkozás tekintetében a Fidesz részéről. Tatai-Tóth András szerint ilyen lépést hajtott végre néhány éve Pokorni Zoltán Fidesz-alelnökként, amikor kérdőívekkel "árasztotta el" az iskolákat, politikai állásfoglalásra késztetve az igazgatókat és tantestületeket.

Megjegyezte: korábban számos fideszes megyei közgyűlési elnök is arra adott utasítást, hogy politikai röpiratokat függesszenek ki egészségügyi és oktatási intézményekben, továbbá több, Orbán Viktort Fidesz-elnöktől levelet és csekket kapó pedagógus ismerőse is megrémülve kérdezte, hogy vajon nem kerül-e veszélybe az állása, ha nem fizet be azokkal valamekkora összeget.

Tatai-Tóth András szerint az "1950-es évek gyakorlatához" történő visszatérés aggodalmát erősíti még a "mérsékeltek közé tartozó" MTA-elnök, Pálinkás József akadémiai kutatóintézetek igazgatóit érintő kinevezési gyakorlata is. A magyar társadalom nem engedheti meg magának visszatérjen egy olyan időhöz, amikor csak a politikai elkötelezettség és nem a szakmai tudás számított - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását