2024. június 3. - Klotild

A kormány követte az Alkotmánybíróság korábbi döntéseit

A kormányszóvivő szerint a kabinet szinte szolgaian követte az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi, ingatlanadót "megtorpedózó" döntését, azt figyelembe vette a vagyonadó megalkotásánál. A vagyonadó az ingatlanok valós forgalmi értékét veszi alapul, nem pedig az értékövezeti besorolást.
2010. január 25. hétfő 17:45 - HírExtra
Szollár Domokos erről annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek hétfőn, hogy Ab előtt van a vagyonadó, amelyről a testület még az első bevallás határideje, február 25-e előtt határozatot hoz.

Mint mondta, az Alkotmánybíróság döntése azért különösen fontos, mert kiderül, lehet-e ma Magyarországon méltányos teherviselésre kérni a tehetősebbeket. Gazdasági válság idején különösen fontos, hogy a társadalom vagyonosabb rétegei fokozottabban vállaljanak a terhekből, hogy a szegényeket ezek a terhek ne nyomják agyon - vélekedett.

Hangsúlyozta: a vagyonadó igazságosabbá teszi a társadalmi teherviselést, lélegzethez juttatja a szegényebb polgárokat, de a vagyonosokra sem hárít elviselhetetlen terheket, hiszen az adózók mindösszesen öt százaléka fizeti 2010-ben ezt az adóterhet.

Másrészt, a vagyonadó teremti meg a fedezetet a 2010-es adócsökkentéshez: lehetővé teszi, hogy az idei nettó fizetése - a legtöbbet kereső két százalék kivételével - minden munkavállalónak magasabb lesz, mint a tavalyi.

A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra: ha a vagyonadó elbukik, akkor kiesik a költségvetésből 50 milliárd forint, amit az adócsökkentésre fordítanak és ezt valahonnan pótolni kell. Másrészt - tette hozzá - "ez megássa az ingatlanadó és más vagyoni típusú adó sírját Magyarországon".

Szollár Domokos kiemelte: a vagyonadó a szakértők szerint is a legigazságosabb adófajta, hiszen lehetővé teheti, hogy inkább a felhalmozott javakat adóztassák, és kevésbé a kereseteket. A vagyonadó egyébként a Fidesz tavaly tavaszi gazdasági programfüzetében is támogatandó javaslatként szerepelt - jegyezte meg.

Emlékeztetett arra: az ingatlanok után jelenleg is fél tucat jogcímen szednek díjat az önkormányzatok. Szerinte a vagyonadó ezeket is feleslegessé tenné.

Sereg András, az Ab sajtófőnöke hétfőn az MTI-vel közölte: a vagyonadóval kapcsolatos határozatot még az első bevallás határideje, február 25-e előtt kihirdeti a testület. Az elmúlt hetekben számos indítvány, és még több állampolgári panasznak tekinthető beadvány érkezett a testülethez. Ez utóbbiakat többnyire idős emberek fogalmazták meg, akik a vagyonadó miatt kilátástalanná vált helyzetükről számolnak be. Az észrevételek egy része extrém élethelyzetekre is ráirányítja a figyelmet - mondta Sereg András.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását