2024. június 3. - Klotild

A doni hősökre emlékeztek

A doni hadműveletek 67. évfordulóján emléktáblát koszorúztak a harcokban elhunyt katonák tiszteletére kedden a fővárosban - közölte a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója az MTI-vel.
2010. január 12. kedd 15:21 - HírExtra
Holló József nyugalmazott altábornagy közleménye szerint az emléktábla megkoszorúzása mellett "Doni hősök emlékezete" címmel tudományos konferenciát is rendeztek a nemrégiben helyreállított és most bemutatott 1940M Nimród páncélvadász és az 1936M Bofors 40 milliméteres légvédelmi ágyú kapcsán.

1943. január 12-én indult a második világháború keleti frontján a szovjet hadsereg voronyezsi-harkovi hadászati támadó hadművelete, amely a sztálingrádi művelet északi folytatását képezte, s amely a Don-kanyarban alig két hét alatt megadta a kegyelemdöfést a 200 ezres 2. magyar hadseregnek.

A magyar veszteség összesen 147 971 fő volt, ebből csupán 30 ezer katona és munkaszolgálatos esett hadifogságba, a többiek harcokban elestek, súlyosan megsebesültek, megfagytak vagy eltűntek.

A 2. magyar hadsereg maradványait a felszerelés megmaradt alig 20 százalékával 1943. január 24-én kivonták az arcvonalból.

Az előzményekhez tartozik, hogy amikor a német csapatok 1941. június 22-én megtámadták a Szovjetuniót, Hitler levelet küldött Horthy Miklós kormányzóhoz és azt a reményét fejezte ki, hogy Magyarország mindent elkövet a német győzelem érdekében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását