2024. június 1. - Tünde

Népességfogyás: cselekedni kéne, de szaporán...

Továbbra sem sikerül megállítanunk a népességfogyást, s miközben nemzeti sorskérdésnek tekintjük a születésszám emelését, a hatalom-várományos pártszövetség még nem döntött, milyen adórendszerrel segítené a magyar családok termékenységét.
2009. november 25. szerda 07:39 - Nagy András

Családi adózást francia módra?


Íme, a Jobbik „megoldása”
„Pártunk álláspontja szerint a hazánkat fenyegető legnagyobb veszély a drámai népességfogyás, a fenyegető demográfiai katasztrófa. Természetesen mindenféle, afrikai, ázsiai vagy egyéb országból történő betelepítést a leghatározottabban elutasítunk. A népesedési krízist itt, minél hamarabb, és nekünk magyaroknak kell megoldanunk az eddigi családtámogatási- és segélyezési rendszer teljes átalakításával.” (Részlet a Jobbik „Szociális programjából”)
Tekintve, hogy a jövő év tavaszától kezdve nagy valószínűséggel legalább négy évig a Fidesz-KDNP pártszövetség határozza meg a népességpolitikát (is) Magyarországon, a HírExtra úgy vélte, itt az idő, hogy kiderüljön: mit tervez a ma még ellenzéki erő, amennyiben valóban hatalomra kerül.

Dr. Lanczendorfer Erzsébet
, az Országgyűlés Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának KDNP-s tagja megkeresésünkre elmondja, hogy az alapvető feladata ezen a téren a következő kormánynak a családok megerősítése lesz. Ennek zálogát a képviselőnő a családi adózás bevezetésében látja, ennek szükségességét a KDNP egyébként évek óta hangsúlyozza.

Szerinte Franciaországban  - ahol néhány évvel ezelőtt vezették be a családi adózás rendszerét - sikerült orvosolni a demográfiai problémát, és nem a bevándorlási arány növekedése miatt, hanem a „franciák” gyermekvállalási kedvének javulása eredményeként.

KDNP: nemcsak termékeny, igazságos is

Herczog Mária, szociológus
A neves szociológus korábban a témáról így többek között így nyilatkozott a témáról. „A nemzetközi és hazai kutatások egyértelművé teszik, hogy a gyermekvállalást nem segíti érdemben a főállású anyaság, és a pénzbeli támogatások is csak kis mértékben befolyásolják. Az a legismertebb tendencia, hogy a szegény családokban több gyerek van, és ahogy nő az életszínvonaluk, iskolai végzettségük, csökken a gyerekszám. Ezzel szemben ott születik sok gyerek a legfejlettebb országokban, ahol magas a női foglalkoztatás; pl. skandináv országok, Franciaország; és erős a közösségi támogatás, jó színvonalúak, mindenki számára elérhetők a napközbeni ellátások, iskoláskorúak számára is, hétvégén, szünidőben, és ezekben a szülők is aktívan részt tudnak venni. Más szóval ahol gyerekbarát a környezet, össze lehet hangolni a munkát, családi és magánéletet.”
Lanczendorfer úgy véli, a családi adózás nem csak a népességfogyás megakadályozása miatt jó, hanem azért is mert igazságos. Hiszen nem csak azt veszi figyelembe, hogy mennyi a család keresete, hanem azt is, hogy abból hány embert tartanak el a szülők.

Nem mindegy, hogy mondjuk fél millió forintból egy ember él, vagy egy háromgyermekes család, amelybe most érkezik a negyedik csemete, és a feleség ráadásul otthon van a kicsikkel – hoz példát a képviselőnő.

A KDNP szakpolitikusa szerint a társadalom alapköve a család, ha a családok erősek, akkor a társadalmi szövet is erős, ha viszont gyengék, akkor szétzilálttá válik a közösség is. Úgy gondolja, van szerepe a népességfogyásban annak, hogy az elmúlt év hasonló időszakához képest majdnem nyolc százalékkal csökkent a házasságkötések száma Magyarországon az év első kilenc hónapjában.

Igaz, adatokkal nem tudja alátámasztani, hogy a házasságokban nagyobb arányú a gyermekvállalás, mint a párkapcsolatokban, de azt gondolja, hogy „a párkapcsolatokban nem szokott születni öt-hat gyerek”.

A Fidesz-KDNP a választásokig már nem tereget

Van-e sarkalatos eltérés a KDNP és a Fidesz népességpolitikai elképzelései között? – tettük fel a kérdést a kereszténydemokrata képviselőnőnek, hiszen régóta lehet tudni, hogy a KDNP a családi adózás mellet foglal állást, míg a Fideszen belül az egykulcsos adózást is sokan támogatják.

Lanczerdorfer az erről a két párt között zajló vitáról azt mondta, bár a KDNP úgy gondolja, hogy a családi adózás lenne a legideálisabb megoldás a demográfiai probléma orvoslására és a társadalmi igazságosság megteremtésére, de ha van egy másik rendszer, amely ugyancsak alkalmas ezen gondok megszűntetésére, örömmel fogják támogatni.

A KDNP-s politikus megerősítette a HírExtrának, hogy az adózási rendszerről szóló vita továbbra sem dőlt a két párton belül, mint mondta, meg kell előbb a kormánynak is alakulnia. Ez utóbbi kijelentés arra utal, hogy a pártszövetség valójában nem kívánja kiteregetni a kártyáit a választási győzelméig.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását