2024. június 15. - Jolán, Vid

Ötven éves város

Ötmilliárd forint támogatást nyert el Ajka pályázatokon az utóbbi néhány évben - mondta Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter csütörtök este Ajkán, a település várossá avatásának 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, a zsúfolásig megtelt művelődési házban.
2009. október 30. péntek 07:00 - HírExtra
A miniszter szerint a ma már több mint 30 ezer lakosú Ajka jól tudott reagálni az új kihívásokra, az ötvenéves városról és fejlődéséről példát lehet venni. A sikeres városban erős az innovációs képesség, noha Ajka a rendszerváltást követő néhány évben gazdaságilag nehéz időket élt át - közölte, utalva arra: a településen bezárták a bányákat, meg kellett változtatni a gazdaság szerkezetét.

Molnár Csaba szerint a városi rang elismerést és bizalmat jelent, s a cím elnyerése óta eltelt ötven év azt bizonyítja, hogy Ajka megérdemelte e rangot. Utalt arra, hogy az 1970-es évek közepére az ország mintegy 600 településéről érkeztek ide emberek dolgozni, s a település lakossága ötven év alatt megduplázódott.

Schwartz Béla (MSZP) polgármester kiemelte, hogy a várost az idén rangos elismerés érte: Európa-diplomát kapott az uniótól. Rámutatott arra is, hogy az utóbbi években minden második panellakást felújítottak, az ifjú házasulandókat 50 ezer forinttal támogatják, illetőleg az építkező fiataloknak hárommillió forintot juttat a város; az összeg felét nem kell visszafizetni, a másik fele pedig kamatmentes kölcsön. Mint elmondta, gondolnak a gyerekekre is, építik a meseparkot, az öregek számára pedig ingyenessé tették az egészségügyi szűrővizsgálatokat.

A polgármester kitért arra is, hogy Ajkán valamikor ötezer bányász dolgozott, 2004-től azonban bezártak a tárnák, de a városnak sikerült időben a gazdasági szerkezetváltás és megújulás. Schwartz Béla elmondta, hogy az új munkahelyek teremtését az önkormányzat az utóbbi 6-7 évben több százmillió forinttal támogatta. A soron lévő fejlesztési tervek között elsősorban a városközpont, valamint az utak, óvodák és iskolák felújítását említette.

A jubileumi ünnepségen kitüntetéseket adtak át, majd a veszprémi Pannon Várszínház művészei adtak műsort.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását