2024. június 8. - Medárd

MSZP és a közoktatási törvény módosítása

Egy vagy két tantárgyból emelt szintű érettségi lenne a diplomás képzésekbe történő belépés feltétele, s az iskolaigazgatók kinevezésébe a tantestületnek fokozott beleszólása lehetne - többek között ezt tartalmazza a közoktatási törvény szocialisták által kezdeményezett módosítása.
2009. október 22. csütörtök 13:48 - HírExtra
Tatai-Tóth András, az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője az MTI-vel csütörtökön közölte: az emelt szintű érettségi felvételi követelményként való meghatározása visszatérést jelent a kétszintű érettségi eredeti koncepciójához.

Javaslatuk szerint 2010 márciusáig kell a kormánynak meghatározni, hogy a 2012-ben indítható alapszakok esetében mely tantárgyból szükséges az emelt szintű vizsga. Ennek alapján a jelenlegi 10. osztályosok 2010 tavaszán el tudják dönteni, mely tantárgyakból készülnek fel emelt szintű vizsgára, így nem lesz akadálya annak, hogy ezt a követelményt a 2012 őszén induló alapképzés esetében alkalmazni lehet. Addig az időpontig a korábban érettségizettek is felkészülhetnek az emeltszintű vizsga letételére, ha 2012-ben, vagy azt követően kívánnak bekapcsolódni diplomát adó felsőfokú képzésbe - olvasható az MTI-hez eljuttatott háttéranyagban.

A képviselő az MTI kérdésére elmondta, hogy a javaslatnak kifejezett költségvetési vonzata nincs. Az emelt szintű érettségi feltételeit évek óta biztosítani kell. Erre a források rendelkezésre állnak. Az egyetemek oldaláról pedig akár költségmegtakarítást is jelenthet, hiszen azt az összeget amit most korrepetálásra, felzárkóztatásra fordítanak, megtakaríthatják.

Az MSZP-s javaslat növelné a közoktatási intézmény közösségeinek jogkörét a vezetői pályázatok elbírálásban.

A módosítás a pályázó vezetői programjának meghatározott (40 százalékos) támogatásához köti a vezetői megbízást. Ebben nem csak a tantestület, hanem például a szülői közösség képviselőinek szavazata is szerepet kap.

Mivel az Alkotmánybíróság korábbi döntése arra is kitért, hogy az intézményvezetők esetében az önkormányzatok megbízási jogkörét a 2/3-os önkormányzati törvény biztosítja, így javaslatuk az önkormányzati törvény módosítását is tartalmazza.
A szabályozás arra ösztönzi az iskolai közösségeket és a fenntartót is, hogy olyan pályázót támogassanak, akinek a programját kölcsönösen el tudják fogadni. A javaslat tartalmaz garanciális szabályt is arra az esetre, ha az intézmény vezetésére pályázók programját az iskolai közösségek sorozatosan elutasítják.

Az indítvány értelmében a nem szakrendszerű oktatásban mindazon pedagógusok taníthatnak, akik az adott évfolyamon egyébként oktathatnak a képesítésük alapján. Az oktatásért felelős miniszter - rendeletben - pedig további feltételeket írhat elő.

A pedagógusok továbbképzését - a gyakorlati képzés kivételével - egyéni felkészüléssel is lehetővé teszi a javaslat, illetve előírja, hogy a továbbképzési programokat úgy kell átalakítani, hogy a képzési követelményeknek a pedagógus ilyen módon is eleget tehessen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását