2024. június 17. - Laura, Alida

Fidesz: Bajnai megint figyelmetlen

Bajnai Gordon figyelmét valószínűleg elkerülték azok a problémák, amelyek folyamatosan bosszúságot okoznak az osztrák határ közelében élő embereknek - írta Áder János az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2009. október 15. csütörtök 20:11 - HírExtra
A Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője emlékeztet arra, hogy Bajnai Gordon szerdán egy osztrák rádiónak adott interjúban azt nyilatkozta a magyar határ mellé tervezett heiligenkreuzi hulladékégető körüli tiltakozás kapcsán, hogy azt nem tekinti "nagy ügynek" az osztrák-magyar kapcsolatokban. Bajnai szerint semmi olyan terhelő körülmény nem volt idáig, ami a két ország alapvetően "jó sógori" kapcsolatait megsértette volna. Az EP-képviselő szerint a miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján is mellébeszélt, amikor a témáról kérdezték.

Áder János úgy fogalmaz, hogy Bajnai Gordon figyelmét valószínűleg elkerülték azok a problémák, amelyek folyamatosan bosszúságot okoznak az osztrák határ közelében élő embereknek. Hozzáteszi, hogy a miniszterelnök "bizonyára nem figyelt fel arra, hogy a közelmúltban több tízezer ember küldött tiltakozó képeslapot az osztrák hatóságoknak, és ugyancsak elkerülte figyelmét az is, hogy iskoláskorú gyerekektől az legöregebbekig - nemcsak magyar, hanem osztrák és szlovén állampolgárok is - különféle módokon tiltakoztak már a tervezett szemétégető megépítése ellen".

A politikus szerint Bajnai Gordon valószínűleg nem szerzett tudomást arról sem, hogy a térségben milyen környezeti értékeket, kulturális örökséget és uniós pályázatokból felépült turisztikai célpontokat veszélyeztet a tervezett beruházás. Áder János közölte: ők viszont azt gondolják, hogy jószomszédi kapcsolatban az egyik fél nem ereszti át a közös folyóba gyárának szennyezőanyagait, és geotermikus vállalata nem terheli egy másik folyó vizét téli időszakban napi 70 tonna sóval.

Megjegyezte, "egy jó sógor" azt sem akarja, hogy a szemétégetőjéből jövő bűz és füst hatásait a határ túloldalán élők érezzék. Véleménye szerint ezért a magyar kormány feladata az lenne, hogy ilyen helyzetben kiálljon a magyar emberek érdekeiért.

Bajnai Gordon csütörtökön, az osztrák-magyar kormányülés után újságírói kérdésre válaszolva a határ mindkét oldalán tiltakozásokat kiváltó heiligenkreuzi égetőművel kapcsolatban azt mondta: a magyar kormány tisztában van vele, hogy Ausztriában ez tartományi hatáskörbe tartozik, s hogy független szakértői testület előtt van az engedélyezés. "Reméljük, hogy a vizsgálat megoldást hoz a kérdésben, olyan megoldást, amely a környéken lakók számára megnyugtató, környezetbarát megoldás" - tette hozzá. Magyarország a tartományi kormánytól annyit kért, hogy politikai súlyával segítse ezt a folyamatot" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását