2024. június 2. - Kármen, Anita

Hamis húszezresek kerültek forgalomba- Frissítve

Az elmúlt két hétben olyan hamis húszezresek kerültek forgalomba, amelyek az eddigieknél megtévesztőbbek lehetnek - közölte az MTI-vel az Országos Rendőr-főkapitányság és a Magyar Nemzeti Bank hétfőn. Az ORFK és a jegybank arra figyelmeztet, hogy készpénzes ügyletek során mindenki alaposan nézze meg a kapott bankjegyet és ismerje a valódi bankjegyek jellemzőit.
2009. október 12. hétfő 15:39 - HírExtra
A két szervezet közös közleményében arra is kitér, hogy a pénzhamisítás mértéke az elmúlt két évben alábbhagyott, de az elmúlt időszakban újból elérte a 2006-2007 közötti kedvezőtlen arányokat. Hangsúlyozták azonban, hogy a megnövekedett hamisítási arány továbbra sem veszélyezteti a készpénzforgalom biztonságát.

Az MNB az év első háromnegyedében 3.211 darab hamis forintbankjegyet azonosított. A közlemény szerint az utóbbi időszakban leginkább a nagyobb címletű, öt-, tíz- és húszezer forintos bankjegyeket hamisítják.

A jegybank és a rendőrség arra figyelmeztet: sohasem egy, hanem több biztonsági elem meglétét kell ellenőrizni a bankjegyeken. További bizonytalanság esetén javasolt a gyanús bankjegyet egy, minden bizonnyal valódi bankjeggyel összehasonlítani. Az újabb típusú húszezres hamisítványok vízjelképe eltér a valódi bankjegyeken megszokottól: "a valódi vízjel árnyalatos jellegű, nem kontúros, nem határozott vonalakból áll". Hozzátették: emellett a valódi húszezres bankjegyek előoldalán, a bal felső sarokban található úgynevezett rejtett képben - a bankjegyet megfelelő szögben mozgatva - az "MNB" felirat található. Kitértek arra is, hogy a pénztárosok számára a kellően fejlett, úgynevezett UV-C fényt is használó UV-lámpák megfelelő biztonságot nyújtanak, és nagyító használatával a mikroírás is ellenőrizhető.

A közlemény emlékeztet: az MNB a bankjegyek biztonsági elemeiről tájékoztató füzetet bocsátott ki, amely az MNB internetes oldalán is megtalálható. Hangsúlyozták azt is, hogy az MNB hétfőn felvette a kapcsolatot érintett partnereivel, hogy felhívja a figyelmet a bankjegyek ellenőrzésének lehetőségeire.

A közlemény szerint a lakosság továbbra is bízhat abban, hogy a húszezres bankjegyek - mint a legnagyobb címlet - nem váltópénzként, hanem zömmel hitelintézeteken - bankfiókokon, illetve a bankjegykiadó automatákon - keresztül, tehát magas szinten ellenőrzött csatornákon kerül forgalomba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. október 12. 15:45
Tisztelt Oberhé és Jegybank!
Ez a tájékoztatás akkor lenne korrekt, ha azokra az jellemzőkre is felhívnák a figyelmünket, amelyek eltérnek a valódi bankjegyektől. Egyébként vigyázni fogunk.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását