2024. június 3. - Klotild

Schmitt Pál szerint bármelyik város győz, kiváló rendező lesz

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke úgy ítéli meg, hogy három városban, Chicagóban, Tokióban és Madridban akár egy év múlva megkezdődhetne a 2016-os olimpia.
2009. október 1. csütörtök 12:05 - HírExtra
"E három metropolisz létesítményei, infrastruktúrája máris csaknem minden igényt kielégít. De Rio de Janeirónak is még hét év áll rendelkezésre a további felkészülésre: terveik kiválóak, s megvalósításukhoz széleskörű állami garanciával rendelkeznek - nyilatkozta Schmitt Pál a MOB honlapjának abból az alkalomból, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteken dönt a 2016-os nyári játékok színhelyéről. – Bár az is tény, Brazíliában akadnak kevésbé népszerű, alig-alig ismert olimpiai sportágak. Ám bármilyen téren vannak is hátrányban, ezt az említett hét esztendő alatt behozhatják. A sportolók nyugodtak lehetnek: bármelyik városra esik is a tagság választása, 2016-ban tökéletes körülmények között, kiváló olimpián vehetnek részt."

A NOB-tagként a koppenhágai szavazáson is résztvevő MOB-elnök hangoztatta, hogy állam- és kormányfők részéről még soha sem kísérte ilyen jelentős, személyes jelenlétükkel is kifejezett érdeklődés az olimpia rendezési jogának odaítélését, mint ezúttal.

"Barack Obama és a brazil Lula da Silva államelnökök, János Károly spanyol király, Jukio Hatojama új japán kormányfő is jelen lesz városaik prezentációjánál. A 2016-os helyszínről történő titkos szavazás, amelyet érhetően rendkívüli biztonsági intézkedések előznek meg, már az első napon megtörténik. Így az érdekelt városok mintegy kétezer támogatója búcsút vesz Koppenhágától, és nyugodt légkörben kezdődhet meg a XIII. olimpiai kongresszus, majd folytathatjuk a 121. ülés munkáját" - mondta Schmitt, felidézve, hogy az előző olimpiai kongresszust tizenöt éve, 1994-ben rendezték Párizsban.

"Azóta sok változás történt a világban, és az olimpiai mozgalomnak ezekhez a változásokhoz alkalmazkodnia kell. A sport általános felértékelődését, a társadalomban betöltött egyre nagyobb szerepét mutatja, hogy a XIII. kongresszus megnyitó beszédét Ban Ki Moon, az ENSZ főtitkára tartja. A változások idejében egy tény azonban változatlan maradt: az olimpiai játékok középpontjában továbbra is a sportoló áll. Ezt a tényt a kongresszus napirendje is mutatja, hiszen arra is fel akarjuk hívni a figyelmet, hogy többet kell törődni az olimpikonok egészségével, jobban kell segítenünk a pályafutás utáni beilleszkedésüket. De alkalmazkodni kell a digitális forradalom kihívásaihoz, a világhálóval, az új médiával újszerű kapcsolatokat kell kialakítani. A kongresszuson erősítjük az olimpiai eszme igazi értékeinek megismertetését és népszerűsítését, ösztönözni szeretnénk a fiatalokat a rendszeres sportolásra, foglalkozunk az olimpiai mozgalom állandóan kirakatban szereplő kérdéseivel, a környezet védelmével, a nők sportjával, a doppingellenes küzdelemmel. A kongresszus három napos munkáját pedig ajánlásokkal fejezzük be."

A kongresszust követően folytatódó NOB-ülés fő témájára is kitért a MOB elnöke, mondván, az olimpiai műsor újabb reformja áll a középpontban.

"Az Olimpiai Charta előírása szerint – ahogyan ez Athén után történt – az olimpiai játékokat követő esztendőben, így Peking után is értékeljük a tapasztalatokat. A tagság döntési jogkörébe tartozik az egyes sportágak törlése, illetve felvétele. Míg a sportágon belüli versenyszámok változtatásáról a végrehajtó bizottság határozhat, ahogyan ez történt többek között a női ökölvívás felvétele, valamint a kajak-kenu 200 méteres futamainak kiírása esetén. Ami az új sportágak programba iktatását illeti, a végrehajtó bizottság a hét jelentkező közül a golf, és a hétfős rögbi felvételét javasolja – és minden bizonnyal meg is kapják majd a tagság kétharmados többségét. Figyelemre méltó az elnökválasztás is. A Charta reformja után az elnök nyolcéves megbízatása után másodszorra csak négy évre választható. Jacques Rogge elnök ezúttal egyedül pályázott. Mindez azt bizonyítja, hogy a tagság teljes mértékben, maradéktalanul elégedett az olimpikon-elnök tevékenységével, s továbbra is segíteni igyekszik terveinek megvalósítását."

A koppenhágai NOB-ülésen és -kongresszuson Schmitt Pál mellett részt vesz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság másik magyar tagja, Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke. Kamuti Jenő a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökeként lesz jelen, a MOB képviseletében pedig Szabó Tamás alelnök, Molnár Zoltán főtitkár és Vad Dezső tanácsadó utazik Koppenhágába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását