2024. június 2. - Kármen, Anita

Dávid Ibolya: szívesen látnám Bokros Lajost miniszterelnök-jelöltként

Dávid Ibolyával - többek közt - Bokros Lajos jövőbeni szerepéről, a költségvetésről, az MDF esetleges jövőbeni partnereiről és saját mentelmi ügyéről beszélgettünk.
2009. szeptember 28. hétfő 12:39 - Pénzes Dávid

Tehát nem szavazzák meg?


Egészen biztos, hogy az MDF nemet mond erre a költségvetésre.

Sokan beszélnek az SZDSZ – MDF közeledésről. Ez annak fényében érdekes, hogy Retkes Attila pártelnök merőben új SZDSZ-t szeretne, mint amit eddig megismertünk. Lehet közös jövő?

Az MDF mindenkit szívesen lát, aki egyetért a programunkkal. Ezeket megfogalmaztuk a Normális Magyarország című programunkban, a Középosztály 13 pontjában, és a Nemzeti Adószabadság Programban. Ezekben kemény, konzervatív gazdaságpolitikát vázolunk fel. Ahhoz, hogy a józan realitás és a demokratikus közép megerősödjön, az MDF az egyetlen járható út, így bárkit szívesen veszünk, aki szakértőként, tagként, vagy támogatóként segíti ennek a célnak az elérését.

Az SZDSZ-re visszatérve: néha már hízelgő, hogy mennyi összeesküvés-elméletet gyártanak az MDF-ről. Az elmúlt években talán a Kétfarkú Kutya Párt az egyetlen, akivel nem akartak minket összeboronálni. Egyszer azt mondják a baloldalnak vagyunk a szekértolói, miközben az Európa Parlamentben a szélsőjobbal akarnak összekötni minket. Ez az egész egy nagy badarság.

Tehát a koalíciónak a szele sincs meg?

Semmilyen párttal nem tárgyal választási együttműködésről az MDF.

Hol van a helye az MDF-nek ma a pártpalettán?


Ma a normális emberek azt látják, hogy van egy tehetetlen kormánykoalíció, amelyik tönkretette az országot; van egy populista és rendkívül erőszakos Fidesz, akiknél a cél szentesíti az eszközt, ígérethalmazuk megvalósíthatatlan, programjuk meg nincs – vagy nem akar vele előállni. Ezenkívül van egy Jobbik, amelynek erősödése tény, miközben egy demokratikusan politizáló ember értékrendjével szemben áll, amit képviselnek. Mindez azt mutatja, hogy az MDF lehet az párt, amely lehetőséget ad a középre húzó erőknek, azoknak, akik e három másik irányt nem szeretnék.



Megvan már az MDF miniszterelnök-jelöltje?

Ez a kérdés egyelőre nincsen napirenden. De azt elmondhatom, hogy a magam részéről nagyon szívesen látnám Bokros Lajost miniszterelnök-jelöltként. A végső döntést két testület hozza meg: az elnökség illetve az országos választmány. És ne felejtsük el, hogy ebbe azért jelentős beleszólása van Bokros Lajosnak is - ha ennek eljön az ideje.

Hogyan „robbanthat” újra Bokros Lajos neve illetve személyisége, mikor nemrégen az EP-kampányban ezt már eljátszották?


Magyarországon az elmúlt egy évben erős törésvonal alakult ki a józanul gondolkodók és a populisták közt. Ennek egyik komoly állomása volt a Reformszövetség megjelenése. Ők úgy tudtak sikeresen együtt dolgozni, hogy nem számított, ki milyen párthoz tartozott előtte, hiszen látták, hogy mi áll az ország érdekében. Ma már a parlamenti folyósón is látja mindenki, hogy mi áll az ország érdekében, mégis vannak populista béklyók, amik megkötik a kezeket - csak a szavazatszerzés érdekli őket.

Bokros Lajos és az MDF hasonló konzervatív program mentén gondolkodott, mint a Reformszövetség. Akik nem kérnek a mellébeszélés politikájából, azoknak jó választás Bokros Lajos, hiszen ő a reálisan gondolkodók táborának egyik meghatározó alakja. Őt nem érdekli a népszerűség, csupán egy dolog: mi áll ma az ország érdekében.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását