2024. június 10. - Margit, Gréta

Még mindig parázslanak a szalmabálák

Még nem sikerült teljesen eloltani azt a több ezer szalmabálát, amely kedd este kapott lángra Szászberek ipari parkjában - közölte szerda délután az MTI-vel a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.
2009. szeptember 16. szerda 17:31 - HírExtra
Szabó Zita tájékoztatása szerint a három kazalnyi bála még mindig parázslik, a tűzoltók jelenleg is dolgoznak a helyszínen a tűzfészkek felszámolásán. A kirendelt tűzvizsgáló csak az oltás befejezését követően tud majd munkához látni. Addig tehát nem tudni, hogy véletlenül vagy szándékos gyújtogatás miatt keletkeztek a lángok.

Az elégett három kazal értékét azonban a szakemberek már felbecsülték. Az elsődleges adatok alapján a kár mintegy 19 millió forintra tehető - közölte a százados.

Szászberek ipari parkjában három kazalnyi szalmabála kapott lángra kedd este. A négyes fokozatú, kiemelt riasztást követően Szolnokról, Jászberényből, Ceglédről, Hevesről, Nagykátáról és a környező kistelepülésekről összesen tizenegy járművel mintegy félszáz tűzoltó vonult ki a területre és dolgozott megfeszített erőkkel a lángok megfékezésén.

Személyi sérülés nem történt, a lángok lakóépületeket sem veszélyeztettek. Ám a területen álló öt darab, 40x8x8 méteres kazalból három a tűz martaléka lett. A másik kettőt a tűzoltóknak folyamatos locsolással sikerült megóvniuk a közelben tomboló lángoktól. A munkát ráadásul az élénk szél és a távoli vízvételi lehetőség is nehezítette.

A kazlak egyébként a terület olasz tulajdonosáé voltak - tudatta Szabó Zita. A külföldi befektető mintegy 20 milliárd forint értékben, uniós pályázati támogatás segítségével jelenleg Közép-Európa legnagyobb teljesítményű pelletüzemét alakítja ki Szászberek ipari parkjában. A gyár alapkövét tavaly augusztus közepén tették le. Ha beindul, előreláthatólag 400 embernek teremt majd munkahelyet. (A pellet igen kis részecskékre aprított, majd összepréselt hasznosított hulladék, illetve a mezőgazdaságban ilyen eljárással, más anyagok hozzákeverésével takarmánnyá alakított szalma.)

Az üzletember a takarmánypelletet döntően a Közel-Keletre, a tűzifapelletet pedig olasz piacra szánja. Szándékai szerint ráadásul a későbbiekben újabb, mintegy húszmilliárd forintból egy évi 160 ezer tonna szalma elégetésére méretezett, villamos energiát termelő biomassza-erőművet is létesít a most épülő üzem tőszomszédságában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását