2024. június 1. - Tünde

Traffipaxokat vesz a rendőrség

A jövő évi költségvetési tervezet keretszámainak ismeretében nincs mód az ország egészét lefedő, hatszáz darabból álló sebességellenőrző rendszer beszerzésére.
2009. szeptember 11. péntek 20:51 - HírExtra
Mint hangsúlyozták, a kamerák telepítése nem maradhat el, azok beszerzését fokozatos ütemezéssel oldják meg, mivel a közlekedésbiztonság erősítése továbbra is fontos célja a rendőrségnek.

Az ORFK azt követően adott ki közleményt, hogy nyilvánosságra került a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDb) múlt heti határozata a hónapok óta húzódó, hatszáz sebességellenőrző készülék beszerzésére kiírt traffipax-tender ügyében. A rendőrség a közleményében kiemelte: őket a KDb nem marasztalta el, s közben az országos rendőrfőkapitány által lefolytatott belső vizsgálatot sem állapított meg szabálysértést, vagy jogsértést.

Az ügy előzménye, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság pályázatot írt ki "A Magyar Közút Kht. által kezelt utak 500 + 40 százalék keresztmetszetében fixen telepített, automatikusan működő sebességmérő-rendszer kialakítása és üzemeltetése" címmel. A tender három - keleti, középső és nyugati - területre osztotta az országot, és ezekre külön-külön lehetett ajánlatot tenni.

A tenderen három nyertest hirdettek júliusban, köztük a korábbi belügyminiszter, Pintér Sándor cégét, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. -t. Mellette két másik cég, a Getronics Magyarország Kft., valamint a Budapest Mikroelektronika Zrt. került ki győztesként.

Az ORFK közleménye emlékeztetett: az eredményhirdetést követő szerződéskötés feltétele volt, hogy a nyerteseknek referenciamérésen kellett bizonyítaniuk berendezésük kiírás szerinti műszaki alkalmasságát. A július közepén tartott referenciamérésen "az eszközök észlelési, online naplóadat küldési, életjelküldési, képi dokumentációtovábbítási képességeit, valamint az elkészített felvételek minőségi paramétereit vizsgálták". A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. az ORFK szerint egyetlen értékesítési paraméternek sem, míg a másik két cég valamennyi vizsgálati elemnek megfelelt.

A legolcsóbb ajánlatot mindhárom területre a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. adta, a két szélső területre 298 ezer forintos, míg a középsőre 270 ezer forintos árral. A keleti és nyugati területről az ajánlatkérő kizárta a céget, mivel irreálisan alacsony árat ajánlott. A közbeszerzési törvény teszi kötelezővé az olyan ajánlat kizárását, amelyben az ajánlott ár annyira alacsony, hogy nem lehet megvalósítani belőle a kért szolgáltatást. Ugyanakkor a középső régióban - ahol az előbbieknél is alacsonyabb árat adott - ez a cég lett a nyertes. Ezután a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, hogy a másik két, kizárt ajánlata érvényességét elérje.

A Getronics a központi és a keleti régióban második lett, így ez a cég azért fordult a döntőbizottsághoz, hogy a középső régióban is zárják ki a nyertessé nyilvánított céget, ha már a másik kettőben megtették. A Közbeszerzési Döntőbizottság mindhárom régióban megtiltotta a szerződéskötést az eljárás lezárultáig.

Az ajánlatkérő ORFK ezt követően közleményben tudatta, hogy nem is fog szerződést kötni. Erre a közbeszerzési törvény csak kivételesen ad lehetőséget. Az ORFK azzal érvelt, hogy jövő évi költségvetésében nem szerepel a sebességmérők beszerzésének ellenértéke, a Getronics ezt is támadta a KDb-nél.

Az ORFK pénteki közleménye szerint a KDb szeptember 1-jén meghozott, az eljárást lezáró döntésében elutasította a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. kérelmének valamennyi elemét, míg a Getronics Magyarország Kft. ajánlattevő kérelmi elemei közül egyetlen egynek adott helyt a rendőrséggel szemben. Mint írták, a KDb megállapítása szerint a bíráló bizottságnak már az alkalmasságot bizonyító referenciamérés előtt 13 nappal – az ajánlattevő által benyújtott megfelelőségi nyilatkozatok ellenére, tényleges mérési adatok hiányában is - már az eredményhirdetéskor érvénytelennek kellett volna nyilvánítania a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. ajánlatát.

Az ORFK mindezek alapján érthetetlennek nevezte, hogy a tender ügyében megjelent sajtóhírek miért nem tettek említést arról, hogy a döntőbizottság – az ORFK álláspontjával egyezően - mind a gazdasági ésszerűséggel összeegyeztethetetlen ajánlati ára, mind pedig műszaki megfelelőség hiánya miatt utasította el a Civil Biztonsági Szolgálat kérelmi elemeit, érvénytelennek minősítve ajánlatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását