2024. június 10. - Margit, Gréta

Razzia: a rendőrök a biztonsági ővre figyelnek

A tavalyi halálos kimenetelű közlekedési balesetek mintegy húsz százaléka megelőzhető lett volna a biztonsági öv használatával.
2009. szeptember 9. szerda 12:25 - HírExtra
Az EU országokban egyszerre zajló közlekedésbiztonsági kampányt a TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) rendelte el – mondta Oberling József. A keddtől-csütörtökig napi nyolc órában zajló hazai ellenőrzések során a bel- és külterületi utakra, autópályákra kirendelt több mint kétezer rendőr elsősorban a biztonsági öv, a gyermekülés, valamint a motorosoknál a bukósisak használatát figyeli.

Szúrópróbaszerűen állítják meg az autókat, de ha már messziről érzékelnek valamilyen szabálytalanságot (beleértve a mobiltelefon kézben tartását is), akkor biztosan nem kerülhető el a figyelmeztetés, az augusztus 1-jén szigorodott közlekedési jogszabályok kivonatának, valamint a bírság kiszabásáról szóló közigazgatási határozatnak az átadása.

A járművezetők ismerik az új, szigorúbb szabályokat, számítanak is a rendőri akciókra, így viszonylag kevés autóst büntettek meg kedden és szerda délelőtt - mondta a főosztályvezető.

Oberling József elmondta, hogy tavaly a közlekedési balesetben meghaltak 73 százalékának nem volt becsatolva a biztonsági öve, ami az EU-átlagnál rosszabb arány. Az augusztusban hatályba lépett szigorításra nagy szükség volt, hiszen nagyon sok életet lehet megmenteni az öv használatával – tette hozzá a főosztályvezető.

A két legsúlyosabb és leggyakoribb biztonsági mulasztás az, hogy nem használják a biztonsági övet és a gyermekülést - mondta a főosztályvezető. Az előbbi „büntetési tétele” úttípustól függően 10.000-30.000 forint, az utóbbié 15.000–45.000 forint.

Az MTI érdeklődésére a dunakeszi főút és Rév út kereszteződésében zajló ellenőrzésen résztvevő Balogh Éva, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság előadója azt mondta: az ország legnagyobb megyéjének tizenegy kapitánysága kapcsolódott be az akcióba.

A helyi és a Pest megyei rendőrök, valamint a közlekedési felügyelet munkatársai közösen, szúrópróbaszerűen állítják meg a kocsikat és motorokat Dunakeszin kívül Érd, Budaörs, Monor (illetve a 4-es főút), Cegléd, Gödöllő, Vác és Szentendre környékén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását