2024. június 2. - Kármen, Anita

Az SZDSZ-nek is tetszik az egész napos iskola ötlete

Az SZDSZ szimpatikusnak találja az egész napos iskolára vonatkozó MDF-es kezdeményezés egyes elemeit, a javaslat más részeivel kapcsolatban azonban fenntartásai vannak - közölte a párt szerdán az MTI-vel.
2009. szeptember 2. szerda 19:50 - HírExtra
A szabad demokraták, akik a közleményben magukra olykor az "új SZDSZ-ként" hivatkoznak, üdvözlik az MDF népjóléti kabinetjének gondolatát, mely szerint a közoktatásban az iskola szerepe nem korlátozódhat a tanórák megtartására. Herényi Károly MDF-es politikus hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be: a párt egyeztetést kezdeményez a parlamenti pártok vezetőivel az egész napos ingyenes iskola ügyében.

Hozzátette: az MDF már a nyáron kidolgozta elképzelését, amely szerint a közoktatásban meg kell teremteni az egész napos ingyeniskola lehetőségét - úgy, hogy a gyerekek után járó családi pótlék összegét juttassák el az iskoláknak.

A közlemény szerint a téma fontossága miatt az SZDSZ a héten megalakuló két szakpolitikai kabinetje - a Társadalompolitikai Kabinet, valamint az Oktatási és Kulturális Kabinet - is foglalkozni fog a témával. Az SZDSZ továbbá azt javasolja, hogy az MDF kétoldalú egyeztetések helyett ötpárti keretek között tárgyaljon komplex javaslatáról.

Pusztai Erzsébet, az MDF népjóléti kabinetének vezetője hétfőn elmondta: az MDF azt javasolja, hogy legyen az iskola egész napos intézmény, négyszeri étkezéssel, és a diákok kapják ingyen a tankönyvek, taneszközök zömét. Hozzátette: az MDF szerint alapvetően meg kell változtatni a gyerekek és a gyerekes családok támogatásának módszereit.

Ezért javasolják azt, hogy az óvodás kor utolsó évéig járjon minden gyerek után a családi pótlék, utána pedig minden gyerek 14 éves koráig alanyi jogon járna az egész napos iskola. E kor felett pedig akkor járna a családi pótlék, ha a gyerek tanul.
Pusztai Erzsébet közölte: az MDF javasolja azt is, hogy minden olyan normatívát, amely szétaprózva, külön-külön címeken, rengeteg adminisztrációval jut el az iskolákba, valamint az iskoláskorú gyerekek után járó családi pótlék összegét is juttassák el az iskoláknak az állami normatíva megemelése formájában. Ez a jelenlegi normatívát 50-60 százalékkal növelné meg.

Az SZDSZ közleménye szerint a családi pótlék rendszerének teljes átalakítása a következő parlamenti ciklus feladata lehet. "Mi, szabad demokraták mindig azt vallottuk, hogy a családi pótléknak a legjobb helye a rászoruló családoknál van. Liberálisként úgy gondoljuk, hogy - kevés kivételtől eltekintve - mégiscsak a szülők tudják a legjobban, mi a legjobb a gyermeküknek, nem az állam" - írják.

Az SZDSZ helyesnek tartja, hogy a hátrányos helyzetű gyermekeknek valóban ne kelljen fizetniük a tankönyveikért. Ennek a problémának a megoldását azonban az iskolai könyvtárak fejlesztésében látják. A kölcsönözhető könyvek nemcsak a takarékossági szempontoknak felelnek meg, hanem egyúttal arra tanítják a gyerekeket, hogy az értékekre vigyázni kell. Az alanyi jogon járó ingyenes tankönyv gondolatával nem értenek egyet, mert így olyan diákok is részesülnének a támogatásban, akiknek arra semmi szükségük, s ez sérti a rászorultság elvét - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. szeptember 2. 20:23
Ez hülyeség.A családi pótlék a családé.Az nem adható az iskolának.Ráadásul egész nap iskolába egy gyerek?Egy felnőtt munkaideje is 8 óra,és ezért fizetést is kap!8-18-ig,az 10 óra!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását