2024. június 9. - Félix

Fidesz: Védeni kellene az innovációkat

Újra elkapkodott, szakmailag védhetetlen döntésre készül a Fidesz szerint a kormány, amikor a jövő évi költségvetésben az MSZP javaslata alapján teljesen eltörölné az innováció eddigi 25 milliárd forintos állami támogatását.
2009. augusztus 28. péntek 20:37 - HírExtra
A párt felszólítja Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy vonja vissza azt a tervét, mely "ellehetetleníti" a magyar innovációt.

A támogatás eltörlésével nem marad elég forrás a meglévő programok támogatására, új pályázatok kiírására nem lesz lehetőség, pedig erre - különösen az informatikában - igen nagy szükség lenne - írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Nyitrai Zsolt, a Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője.

Előzőleg Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség(MISZ) elnöke sajtótájékoztatón közölte, a MISZ és az innovációban kiemelten érintett szakmai szövetségek tiltakoznak az ellen, hogy a kormány a 2010. évi költségvetési tervezetben nem irányzott elő állami befizetést az innovációs alapba. A szakmai szövetségek egyaránt úgy vélik, ha az állam nem fizet be az innovációs alapba, ez veszélyezteti a magyar innováció, a kutatás-fejlesztés jövőjét.

Szabó Gábor emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi jogszabály alapján az innovációs alapba a vállalatok fizetnek be, amelyhez a kormány az előző két év vállalati befizetésének átlagával hozzájárul; ez az összeg 2010-ben 25 milliárd forint lenne.

Nyitrai Zsolt közleményében hangsúlyozta, hogy a Fidesz megítélése szerint "egy helyesen gondolkodó kormány" feladata a nemzeti innováció segítése. "Nyomatékosan felhívjuk a kormány figyelmét arra, hogy Európa többi országában éppen az innováció megfelelő szintű állami segítése lett a gazdaság motorja, a válságból kilábalás egyik legfontosabb lehetősége. Furcsa, hogy ezt rajtunk kívül mindenki felismerte, és csak a magyar kormány választja újra a +válságkezelésnek+ ezt a teljesen elhibázott irányát" - olvasható a közleményben.

A kommüniké szerint a szocialista kormány tervének elfogadása hosszú időre nagyon nehéz helyzetbe hozná a magyar innovációs rendszert, ezért a párt felszólítja Bajnai Gordont, hogy vonja vissza azt a tervét, amely "ellehetetleníti" a magyar innovációt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását