2024. június 14. - Vazul

Mi áll a debreceni focicsoda mögött?

Mivel magyarázható a Debrecen labdarúgócsapatának remek nemzetközi szereplése? Mi a szerepe a sikerben Szima Gábornak és mi Kósa Lajosnak? És hogy jön mindehhez a politika? A HírExtra megfejtette a debreceni csodát!
2009. augusztus 25. kedd 08:09 - Gedei Szilárd

„Az utánpótlásképzést, illetve a stadion üzemeltetését meg lehetne oldani az önkormányzat nélkül is, ami egy egész Nyugat-Európa-szerte elfogadottabb és fejlődőképesebb klubmodellt eredményezne” – mondta portálunknak a szakember, aki azonban hozzátette, hogy jelenleg hazánkban a debreceni a legműködőképesebb és ezáltal a követendő üzleti modell. Mely ráadásul arra is képes, hogy egyre csak fentebb és fentebb tegye a saját maga által elért lécet, s óriási dolgokat érjen el.



Bajnokok Ligája: a harmadik kezdet?

Mi a Loki sikerének titka?
- Magyar szinten elég nagy költségvetés
- Szintén hazai mércével mérve minőségi játékosok
- Hosszú cserepad, bevethető cserejátékosok
- Ésszerű gazdálkodás, költekezés visszafogása
- A helyes ár/érték viszony szemmel tartása az igazolásoknál
- Megfelelő utánpótlás, merítési lehetőség
- Okos gazdálkodás, megfelelő marketingstratégiák
- Haszonszerzés a játékosok adás-vételéből (például Dzsudzsák Balázs)
- Jó kapcsolat a klub és a szurkolók között
Hogy mi a tét? Ha folytatódik a most már sok-sok éve megkezdett tervszerű munka a klubnál – ehhez jelenthetne óriási segítséget egy esetleges bejutás a Bajnokok Ligája csoportkörébe –, akkor a Debrecen megalapozhatja a szép cívisvárosi jövőt: egy az eddiginél is erősebb pénzügyi háttérből eredő dominanciát a magyar futballban, s a folyamatos jelenlétet a nemzetközi kupákban. Mindezek mellett pedig a magyar labdarúgás szintjén is érezhető lenne a pozitív hatás: a többi csapat motiválásától kezdve az utánpótlás nevelés erősítéséig – ha létezne itthon egy nemzetközileg is számba vehető futballklub, talán a gyerekek sem gyalogolnának ki Liverpoolig, ha focizni akarnak.

Sőt a Debreceni sikertörténet – már így is nevezhetjük annak, attól függetlenül, hogy kedd este bejut-e a Bajnokok Ligája főtáblájára a Loki, vagy sem a bolgár Levszki Szófia ellen – az egész magyar sportnak segíthet leszámolni a még most leginkább uralkodó késő-kádári szemlélettel, a közpénzből felépített győzelem – az egyik legfájóbb példa – Dunaújvárosban is pillanatok alatt eltűnő illúziójával.

Még akkor is, ha garancia sem a régóta ígért új stadionra, sem Szima örökkévalóságig tartó regnálására nincs. A fejlődés azonban még a bizonytalanságok ellenére is előrevetíthető, attól függetlenül, hogy megcselekszi-e a csapat kedd este a nagy tettet, a bejutást az európai klubfutball legzsírosabb sorozatába, a Bajnokok Ligájába, vagy egy esetleges Levszki elleni kieséssel eltolódik az egy későbbi időpontra.

Szima Gábor tulajdonos pedig lassan elgondolkodhat azon, hogy mikor vesz ki először komolyabb pénzt a Debrecenből úgy, hogy azt nem sínyli meg a klub költségvetése, s töretlen marad a piros-fehér egyesület fejlődése.

Ez ugyanis már nem a debreceni Egyetértés kilencszázkettes teadélutánja, s nem is csoda, hanem kőkemény futballüzlet. Az első eset, hogy Magyarországon a futballt, az üzletet és a sikert egy lapon emlegethetjük.

Hajrá Loki!

Debreceni VSC – Levszki Szófia (bolgár)
Bajnokok Ligája selejtező mérkőzés a főtáblára kerülésért
2009. augusztus 25. (kedd) 20:45, Budapest, Puskás Ferenc Stadion

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását