2024. június 8. - Medárd

A kormány fütyül Sólyom döntésére?

Azzal, hogy a kormány bejelentette az egységes mezőgazdasági támogatási rendszerre (SPS) történő átállást, nem tartották tiszteletben Sólyom László államfő döntését.
2009. július 29. szerda 15:29 - HírExtra
A Fidesz képviselője hozzátette, pártja megítélése szerint ez a lépés súlyosan sérti a jogbiztonság és jogállamiság elvét.

Jakab István véleménye szerint a kormány érvelésével szemben az SPS-rendszer nem igazságos, hanem éppen hogy a legigazságtalanabb rendszer, mert egyetlen esztendőhöz, a 2006. évi bázishoz köti a támogatások nagyságrendjét.

A rendszer bevezetését indokolatlannak, ésszerűtlenek és költségesnek nevezte. Azt mondta, az átállás több milliárd forintba kerül, ráadásul bizonytalan, mert nincs kész a hozzá való informatikai és intézményrendszer. Közölte, hogy a rendszer alattomos, mert a következő kormány számára úgy határoz meg feladatokat, hogy a jelenleg hatalmon lévők klientúráját finanszírozza, mert „semmi másról nem szól”, minthogy másfél millió hektár osztatlan közös tulajdonban, illetve közel egymillió hektár állami tulajdonban lévő termőföld használatának a jogát megszerezzék

Kijelentette, hogy a bevezetéssel a jelenlegi torz birtokrendszer állandósul, ami a vidék tönkretételét okozza. Közölte, hogy kettős földár és földbérleti rendszer alakul ki annak alapján, hogy mely területhez jár támogatás és melyikhez nem.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán a kormányülést követő tájékoztatón jelentette be, hogy Magyarországon jövőre bevezetik az egységes mezőgazdasági támogatási rendszert, az SPS-t, amelyről szerdai ülésén döntött a kabinet. A részleteket ismertetve az agrártárca vezetője elmondta: a döntésről szóló értesítést csütörtökön vagy pénteken küldik el Brüsszelbe, az unió illetékeseinek.
Ha az Alkotmánybíróság (AB) alapvető kifogásokat fogalmazna meg a bevezetést lehetővé tévő törvénnyel kapcsolatban - vagyis azt nem lehetne módosítani -, akkor Magyarország visszaléphet a most alkalmazott agrártámogatási rendszerbe - mondta a miniszter.

Az Országgyűlés a múlt év őszén fogadta el a jogszabályt, amelyet a köztársasági elnök normakontrollt kérve az AB-hez utalt - emlékeztetett Gráf József.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását