2024. június 16. - Jusztin

Beindult a strandkönyvtár

Egy figyelemfelhívó molinó, két műanyag asztal napernyővel és tíz székkel - ennyi a berendezése a keszthelyi Balaton-parton a hét elején megnyitott strandkönyvtárnak.
2009. július 23. csütörtök 06:38 - HírExtra
Az ötletet a Balatonalmádiban dolgozó kollégáiktól vették át még tavaly, amikor mindössze öt napon át, de nagy sikerrel működött a vízparti kölcsönzőhely. Akkor összesen kétszáz látogatója volt az alkalmi pultoknak, idén már az első nap 140, szerdán kora délutánig pedig már 180 potenciális olvasó fordult meg a kihelyezett könyvtárban - árulta el Pappné Beke Judit.

A 2006-ban az év könyvtára címmel kitüntetett keszthelyi intézmény dolgozói hívták fel igazgatójuk figyelmét a Balatonalmádiból elindult kezdeményezésre, és csak nemrég, a Balatoni Múzeumban véletlenül meglelt dokumentumból derült ki, hogy 101 évvel ezelőtt, a mostani helyen szintén volt egy kihelyezett könyvtár. Akkor a szigetfürdőn négy éven át működött a kölcsönzőhely.

A keszthelyi strandkönyvtár augusztus 20-ig tart nyitva minden hétfőn, szerdán és pénteken, alkalmanként két könyvtáros és egy gyakorlaton lévő főiskolás segíti az eligazodásban az érdeklődőket. Az igényekhez igazodva elsősorban mesekönyveket, ifjúsági regényeket, krimiket és más bestsellereket tartanak a parton, de az olvasó kérésére a könyvtár épületéből 20 perc alatt bármilyen kötetet levisznek a Balaton-partra.

Az "anyaintézményt" ilyenkor amúgy is kevesebben keresik fel, az igazgatónő szerda délutáni összesítése szerint aznap 98 látogató járt ott.

A strandon a kölcsönzőknek több mint a fele nem helybéli, sőt sok közöttük a külföldi is. Az ő igényeiknek is elébe menve idegen nyelvű könyveket és lapokat is kínálnak olvasnivalóként.

Pappné Beke Judit büszkén számolt be arról, hogy tavaly minden könyv visszatalált hozzájuk, igaz, az egyiket Szegedről küldte vissza olvasójuk. A parti kölcsönzés ugyanis gyakorlatilag ingyen van, hiszen dokumentumonként 500 forint letéti díjat kell csak átadni, amelyet azután maradéktalanul visszakap mindenki. De arra is van lehetőség - és élnek is vele -, hogy ott helyben beiratkozzanak.

Nem is a bevétel gyarapítása a célja az intézménynek, inkább a kultúra terjesztése és a figyelem felkeltése az olvasási lehetőség iránt. Ha valakinek kedve van, még vásárolhat is, mert a könyvtár állományából kivont köteteket kedvezményes áron kínálják a strandkönyvtár látogatóinak.
Az igazgatónő elmondta még, hogy orosházi kollégáik ötletét átvéve már tavaly, a Helikoni Fesztivál idején "elveszítettek" 50 könyvet, benne egy üzenettel, hogy számoljanak be nekik olvasmányélményükről a megtalálók, majd ők is "veszítsék" el mások épülésére a kiadványokat. Kedvező volt a fogadtatás, ezért idén ezekben a napokban a strandon is ottfelejtenek összesen 40 könyvet, amelyeknek sorsát ezúttal is nyomon szeretnék követni olvasóik jóvoltából.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását