2024. április 18. - Andrea, Ilma

Jön a Museum Mass!

Museum Mass - Kerekezze körbe a Múzeumok Éjszakáját! elnevezéssel kerékpáros éjszakai körtúra indul az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) elől szombaton, a Múzeumok éjszakáján Budapesten.
2009. június 15. hétfő 17:17 - HírExtra
Az OSZK, a Magyar Kerékpáros Klub és a Critical Mass szervezésében induló éjszakai biciklis túra mellett a könyvtárban többek között kerékpáros rövidfilmekkel, a 19. századi kerékpáros egyletekről szóló korabeli dokumentumokkal és a kerékpáros életmódot népszerűsítő civil szervezetek standjaival várják a látogatókat - olvasható az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében.

Nyitva tartanak az OSZK kiállításai is: a Fiume magyar emlékezete - Skultéty Csaba gyűjteménye című tárlat az Adriára kalauzolja a közönséget, a sajátos világot Zsubori Károly egykori hajóskapitány idézi a látogatók elé. Képeslapok, plakátok és filmkockák segítségével elevenedik meg a Balaton elmúlt száz éve, Balatonfüred színháztörténete, a régi és a mai fürdővilág társasági életének részletei. Az Anna-bálok hagyományát idézve a Zeneműtár báli zenével szórakoztatja a látogatókat.

A Régi Nyomtatványok Tára Ördögi könyvek címmel a közép- és koraújkor történelmi rejtélyeit, a mágia, misztika és okkultizmus világát idéző interaktív elfoglaltságokat kínál.

A Térképtár programjából arra is fény derül, hogy egykoron milyen csillagászati mérésekre volt szükség a térképezés során a pontos helymeghatározás érdekében. Korabeli műszerek másolatával a látogatók maguk is végezhetnek hasonló méréseket, s a könyvtár 8. emeleti erkélyén csillagászati távcső segítségével fürkészhetik az éjszakai égboltot.

A félóránként induló, csoportvezetéssel egybekötött könyvtári körsétán a látogatók megismerhetik a könyvtár történetét és működését: megtekinthetik az OSZK-múzeumot, az Apponyi-termet és könyvritkaságokat, a 7. szinti olvasóteret, a raktárt és a kötészeti műhelyt, valamint ízelítőt kaphatnak a könyvkötés és a papírfestés technikáiból.

Az érdeklődők jelenetek egy könyvtárból címmel könyvtári témájú videókat is láthatnak, a Díszteremben pedig 22 órai kezdettel a Kerekes Band koncertjét élvezhetik.

A Múzeumok éjszakáján az éves beiratkozási díjból 50 százalékos kedvezményt kapnak a látogatók, az éves olvasókártyák fél áron hosszabbíthatók. A 7. emelet olvasótermei könyvtári szolgáltatásokkal 10-től hajnali 2 óráig várják az olvasókat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását